18. studenoga- "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2015."

Photo PU_VS/Mjesta u PU VS/Vukovar 1.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Vukovar- mjesto posebnog pijeteta

Danas, 18. studenog,  Republika Hrvatska  obilježava sjećanje na  jedan od najtragičnijih dana u hrvatskoj povijesti, dan kada je nakon tromjesečne neprijateljske opsade slomljen otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru. Od 1999. godine taj dan se odlukom Hrvatskoga sabora obilježava kao "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991".

Obilježavanje i sjećanje na taj dan i ove godine okupilo je branitelje Vukovara, njihove obitelji, predstavnike brojnih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih i nestalih vukovarskih branitelja, hrvatske povijesne postrojbe, te desetke tisuća građana Vukovara, ali i onih koji su se žrtvi Vukovara došli pokloniti iz cijele Hrvatske.

Gradu heroju- gradu simbolu hrvatske slobode,  braniteljima koji su Vukovaru i Hrvatskoj položili svoje živote kao i svim nevinim civilnim žrtvama s pijetetom su došli odati počast deseci tisuća građana, na čelu s predsjednicom države, predsjednicima Sabora i Vlade te cjelokupnim diplomatskim zborom.

Svečani  program pod nazivom „Vukovar-mjesto posebnog pijeteta“, započeo je u dvorištu vukovarske Opće bolnice u kojem su nastupili Klapa hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“, glumac Darko Milas i Branko Čulić-Vukovarac. Potom je iz dvorišta bolnice ulicama Vukovara do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata krenula Kolona sjećanja koju su predvodile članice i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata zajedno sa pripadnicima 204. Vukovarske brigade i braniteljskim udrugama Grada Vukovara.

Učenici osnovnih škola grada Vukovara zapalili su u jutarnjim satima lampione u šest kilometarskoj dužini gradskim ulicama, kojima je prolazila Kolona sjećanja sve do Memorijalnog groblja, pod simboličnim imenom: „ Put sjećanja i svjetlosti“. 

Među mnogobrojnim sudionicima Križnog puta u  Koloni sjećanja nazočili su najviši dužnosnici Republike Hrvatske, izaslanstva MUP-a i MORH-a, Hrvatskih županija, grada Vukovara, Zagreba, Dubrovnika, predstavnici crkvenih vlasti, povijesne postrojbe i predstavnici mnogih drugih institucija. 

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kod spomen obilježja, sve prisutne pozdravio je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije koji je tom prilikom predvodio molitvu za sve žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara. 

Nakon molitve, kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, u spomen na sve poginule, vijenac je položila i svijeću zapalila Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović s izaslanstvom. Potom je uslijedilo odavanje počasti  Predsjednika Hrvatskog Sabora Josipa Leko s izaslanstvom, Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanović s izaslanstvom, zajedničko odavanje počasti Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske i Ravnateljstva policije predvođeno načelnikom Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske generalom zbora Dragom Lovrić i glavnim ravnateljem policije Vladom Dominić s izaslanstvima, te odavanje počasti izaslanstva 204. vukovarske brigade, predstavnika Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva Grada Vukovara, izaslanstava svih županija i mnogi drugi.

Svetu misu za sve pokojne i nestale predvodio je mons. Želimir Puljić koji je u vrlo nadahnutoj propovijedi naglasio veličinu žrtve hrvatskih branitelja i građana Vukovara u stvaranju hrvatske države, te naglasio ustrajanje u slozi i jedinstvu u nadolazećim vremenima.