Otkriveno spomen-obilježje masovne grobnice"Šuma Jelaš"

Photo PU_VS/spomen-obiljezje jelas/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Svečano otkrivanje spomen-obilježja masovne grobnice „Šuma Jelaš“ upriličeno je danas s početkom u 11,00 sati, u istoimenoj šumi, gdje su i ekshumirani posmrtni ostaci devet tijela, mještana Tovarnika i Lovasa.

Otkivanju mramornog obeliska, vječnog podsjetnika na tragične događaje u jesen 1991. godine, nazočili su izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, Vinko Kovačić, izaslanik Hrvatskog sabora, Željko Sabo, gradonačelnik Grada Vukovara, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske- Ministar branitelja Predrag Matić, zamjenik ministra unutarnjih poslova, Evelin Tonković, predstavnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske te izaslanstvo lokalne vlasti na čelu s Vukovarsko-srijemskim županom Božom Galić.

Ministar branitelja, g. Predrag Matić otkrio je spomen-obilježje, 62.po redu, u znak sjećanja na devet branitelja i civila, mještana Tovarnika i  Lovasa, mučki ubijenih u jesen 1991. godine. Po otkrivanju spomen-obilježja sva izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeću podno samog spomen-obilježja.

Masovna grobnica u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci šest osoba nalazi se 80-tak metara iza spomen-obilježja, u gustoj šumi mladog bagrema. Posmrtni ostaci još tri osobe pronađena su u pojedinačnim grobnicama, također u neposrednoj blizini same šume.

Šuma „Jelaš“ nalazi se desno od ceste Vukovar-Tovarnik, poslije mjesta Sotin, na području općine Tompojevci. Ova masovna grobnica u šumi „Jelaš“, 107. je masovna grobnica, od 148., koliko ih je do danas otkriveno na području Republike Hrvatske, i 55. masovna grobnica na području Vukovarsko-srijemske županije.

Na području općine Tompojevci, na samom početku Domovinskog rata, ubijena je 81 osoba, a sudbina još 464 osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije još uvijek je nepoznata.

Po završetku svečanog programa u šumi „Jelaš“, zamjenik ministra unutarnjih poslova, Evelin Tonković, kao i sva izaslanstva te članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja uputili su se u Sotin, na posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka četiri hrvatska branitelja i sedam civilnih žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice u Sotinu.