Vukovaru - ime sveto!

Photo PU_VS/Akcije/Vukovar - 2012/IMG_1699_300x200.jpg

 Foto: PU vukovarsko-srijemska

Danas, 18. studenog, u rano sunčano jesensko jutro započelo je obilježavanje 21. godišnjice stradanja Grada Vukovara, kada je nakon tromjesečne opsade slomljen otpor hrvatskih branitelja. Od 1999. godine taj dan se odlukom Hrvatskoga sabora obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Ovogodišnja obljetnica obilježena je pod sloganom: „Vukovaru – ime sveto“, u nazočnosti najvišeg državnog vrha predsjednika RH gospodina Ive Josipovića, predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Josipa Leke i predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića. 

Obilježavanje i sjećanje na taj, jedan od najtragičnijih dana u hrvatskoj povijesti i ove godine okupilo je branitelje Vukovara 1991., njihove obitelji, predstavnike brojnih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih i nestalih vukovarskih branitelja, hrvatske povijesne postrojbe, te desetke tisuća građana Vukovara, ali i onih koji su se žrtvi Vukovara došli pokloniti iz cijele Hrvatske. Na taj način u Vukovaru se okupilo više od 50 000 ljudi koji su došli odati počast svim sudionicima obrane Vukovara-grada simbola hrvatske slobode. 

Prigodni program obilježavanja, započeo je u dvorištu vukovarske Opće bolnice, a u programu su nastupili Klapa HRM „Sv. Juraj“, Mirta Mandić Jozić, Tamburaški sastav Slavonski san i Darko Milas. Potom je iz dvorišta bolnice ulicama Vukovara do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata krenula Kolona sjećanja koju su predvodili pripadnici 204. Vukovarske brigade HV i ostali branitelji. Učenici osnovnih škola grada Vukovara zapalili su u jutarnjim satima lampione u šest kilometarskoj dužini gradskim ulicama, kojima je prolazila Kolona sjećanja sve do Memorijalnog groblja, pod simboličnim imenom: „ Put sjećanja i svjetlosti“. 

Među tisućbrojnim sudionicima Križnog puta u  Koloni sjećanja nazočili su najviši dužnosnici Republike Hrvatske, izaslanstva MUP-a i MORH-a, Hrvatskih županija, grada Vukovara, Zagreba, Dubrovnika, predstavnici crkvenih vlasti, povijesne postrojbe i predstavnici mnogih drugih institucija. 

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kod spomen obilježja, sve nazočne pozdravio je nadbiskup đakovačko-osječki, msgr. Marin Srakić, koji je tom prilikom predvodio molitvu za sve žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara. 

Nakon molitve, kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, u spomen na sve poginule, vijenac je položio i svijeću zapalio Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović s izaslanstvom među kojima se nalazio i ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić, Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko s izaslanstvom, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom, Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske, Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić s izaslanstvom, izaslanstvo 204. vukovarske brigade, predstavnici Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva Grada Vukovara, izaslanstva svih županija i mnogi drugi.

Svetu misu za sve pokojne i nestale predvodio je monsinjor Alessandro D´Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj koji je u vrlo nadahnutoj propovijedi naglasio veličinu žrtve hrvatskih branitelja i građana Vukovara u stvaranju hrvatske države, te naglasio ustrajanje u slozi i jedinstvu u nadolazećim vremenima.