Upalite svjetla na vozilima! Od vikenda zimsko računanje vremena

Photo PU_VS/O nama-fotke/prometni_policajac06.jpg

Ovog vikenda, u noći s 26. na 27. listopada, Hrvatska i ostali dio Europe, uz izuzetak Islanda, pomaknut će satove na zimsko računanje vremena.

Foto: ilustracija

Ovog vikenda, u noći s 26. na 27. listopada, Hrvatska i ostali dio Europe, uz izuzetak Islanda, pomaknut će satove na zimsko računanje vremena. Kazaljke na satu tada će se pomaknuti jedan sat unatrag, sa tri sata na dva, čime će se u toj noći "dobiti" jedan sat spavanja duže.

S početkom zimskog računanja vremena povezana je i odredba članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena, od posljednjeg vikenda u listopadu pa sve do posljednjeg vikenda u ožujku, na motornim vozilima i za vrijeme vožnje (i) danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. A vozačima koji zaborave na to prijeti novčana kazna od 300 kuna.

Vozače bicikla, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, upozorava se da su dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Isto tako, pješaci koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti osvijetljeni ili označeni s reflektirajućim materijom. Sve one koji se ne budu pridržavali ovih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čeka novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Koristimo ovu priliku kako bi apelirali na sve sudionike u prometu na povećani oprez, a posebice apeliramo na vozače motornih vozila - poštujte prometne propise i znakove te budite odgovorni vozači.