"Manje oružja, manje tragedija" u Starim Jankovcima

Photo PU_VS/Akcije/Manje oruzja-manje tragedija/stari jankovci 2013/naslovna1.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Za djecu iz dječjeg vrtića „Krijesnica“ i Osnovne škole Stari Jankovci danas je u Domu kulture u Starim Jankovcima , u organizaciji Službe za prevenciju MUP-a i UNDP-a, upriličena prezentacija preventivne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

Na početku programa djeci se obratio načelnik PU vukovarsko-srijemske Miroslav Puž, koji nije krio svoje zadovoljstvo činjenicom što je domaćin kampanje upravo ova općina koju je poharao ratni vihor te za sobom ostavio mnoštvo ubojitih podsjetnika.  O opasnostima koje vrebaju od minsko-eksplozivnih sredstava, kao i o uputama kako pravilno postupiti ukoliko se nađu u situaciji da ugledaju sumnjivu napravu, djeci su  govorili predstavnici institucija koje podupiru ovu kampanja, a to su, u ime vukovarsko-srijemskog župana Josip Grubišić, ujedno i tajnik Stožera za zaštitu i spašavanje vukovarsko-srijemske županije te načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević.

Program su svojim nastupima obogatili članovi KUD-a „Stari Jankovci“, no , kako bi i djeca pokazala svoje umijeće, pod dojmom ranojutarnjih otkrića poklona u čizmicama, izvela su recitacije u čast darežljivog Svetog Nikole.

Kako bi se djeci na najpogodniji način približila poruka ove kampanje, organizirana je strip radionica, koju su vodili predstavnik UNDP-a Krunoslav Katić i voditeljica Službe prevencije MUP-a Sandra Veber. Dok su jedni crtali, drugi su, pak, razgledavali izloženu policijsku opremu, plakate i promidžbene materijale Crvenog križa i HCR-a, opremu DVD Stari Jankovci, no, posebno ih je zainteresirao protueksplozijski robot „Teodor“, koji im je podijelio lizalice. No, prema količini oduševljenja, ipak je pametni policijski pas za detekciju eksploziva, naša Dagga, bio zvijezda današnjeg programa, jer je, unatoč svim preprekama, bez imalo poteškoća pronašao eksploziv skriven u kutiji.

Za trajanja dvosatne radionice, članice Udruge žena iz Starih Jankovaca čitavo su vrijeme  nudile tople napitke djeci, svim sudionicima programa, ali i brojnim mještanima koji su odlučili provesti podnevne sate u aktivnostima u kojima se još dodatno jača duh ove iznimno povezane zajednice.

Značaj ove današnje prezentacije utoliko je veći, obzirom da danas, 6. prosinca, započinje i tradicionalna akcija „Mir i dobro“, koja se provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a koja poručuje građanima, a posebice djeci i mladima, kako se nadolazeći blagdani mogu proslaviti na mirniji način, bez uporabe pirotehničkih sredstava.