22. operativna akcija " Mir i dobro"

Photo PU_VS/Akcije/Mir i dobro/mir i dobro.jpg

Tradicionalno, već 22. godinu za redom, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija je započela u četvrtak, 15. prosinca, i trajat će do 8. siječnja 2017., a cilj joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Foto: ilustracija

Tradicionalno, već 22. godinu za redom, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija je započela u četvrtak, 15. prosinca, i trajat će do 8. siječnja 2017., a cilj joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. 

Ovu akciju Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je još 1993. kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana. 

I ove godine domovinu će tijekom božićnih blagdana posjetiti velik broj naših sunarodnjaka koji žive u inozemstvu kako bi jedan od najvećih obiteljskih blagdana proveli u društvu svojih bližnjih. Što znači da će doći do povećanja prometa kako na graničnim prijelazima tako i na prometnicama diljem čitave zemlje, ali i u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Također naši će građani prigodom obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju pohoditi vjerska svetišta i crkve, organizirano slaviti u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima, te se međusobno posjećivati u obiteljskim domovima. 

Kako bi svaki od ovih događaja protekao u miru i duhu blagdanskog obilježavanja Božića želimo upozoriti građane kako eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život.

Prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana, savjetujemo:

  • Kako biste bili razboriti i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
  • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  • Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
  • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.
  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Zakonska regulativa i pirotehnička sredstva za zabavu

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima (NN, broj 178/04., 109/07, 67/08 i 144/10.), pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I, II i III razreda, te razreda P1 i T1, dok se pirotehničkim sredstvima razreda IV, T2 i P2 smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem. 

Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno pucajuće šibice, pucajući ulošci za cigarete, amorces za dječje pištolje, pucajući bomboni, pasje bombice, pucajući čepovi, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, mali naboji koji eksplodiraju pod nogama, pucajuće vrpce, te drugi slični proizvodi.
Prodaja ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina. 

Pirotehnička sredstva razreda II. čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete te drugi slični proizvodi. 

Pirotehnička sredstva razreda III. čine rakete, rimske svijeće, vatrometne kutije, fontane, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom te drugi slični proizvodi. 

Pirotehnička sredstva razreda II, mogu se prodavati u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i strjeljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava za zabavu, osobama starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba je dopuštena u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.


Zabranjena je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II  u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca.

Navedeni se Zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava razreda I. mlađima od 14 godina, razreda II. mlađima od 18 godina ili prodaje u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca, za koje prekršaje je propisana novčana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna. 

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava II i III razreda u zatvorenim prostorijama i na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i uporabe u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna. 

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 25 do 100 eura ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal. Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 25 do 100 eura. 

Kazneni zakon Republike Hrvatske za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. U slučajevima kad je kazneno djelo počinjeno na mjestu gdje se okuplja veći broj građana, predviđa se kazna zatvora od tri do deset godina.
Zakon predviđa i kazne za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je novčana kazna ili zatvor do tri godine.
Člankom 297. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti. 

Pozivaju se svi građani da i ove božićne i novogodišnje blagdane stave naglasak na blagdanski duh i okupljanja u kojima najvažniju ulogu ima obitelj i prijateljska druženja.