Savjeti hodočasnicima i vozačima povodom blagdana Velike Gospe

Photo PU_VS/Svasta/velika gospa.jpg

Dana 15. kolovoza slavi se Velika Gospa, dan svetkovine uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Hodočasnici i vozači, oprezno u prometu kako bi svi sretno stignu na svoja odredišta.  

 Foto: ilustracija

Dana 15. kolovoza slavi se Velika Gospa, dan svetkovine uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Marija ima osobito mjesto u srcu hrvatskoga puka i vjernika. Na ovu svetkovinu, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Već uoči Velike Gospe ljudi kreću na hodočašća u Gospina svetišta, pa tako tradicionalno, svake godine po nekoliko tisuća vjernika naše županije  pješke  hodočasti u svetište Gospe Ilačke, koje je jedno od četiri najveća slavonska marijanska svetišta. Blagdan Velike Gospe svečano se proslavlja i u ostalim mjestima naše županije, npr. u Starim Jankovcima, Prkovcima, Cerni, te u svetištu Gospe Šumanovačke kod Drenovaca. 

Uoči i na sam dan Velike Gospe, policijski službeniciposebnu će pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite svih sudionika u prometu.  U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika pa će se osigurati njihova vidljiva nazočnost na cestama, a pogotovo na svim prometnim pravcima koji vode prema marijanskim svetištima. 

Pozivamo sve vozače da uoči i na dan Velike Gospe budu krajnje oprezni te da poštuju prometne propise.

Pješacima hodočasnicima, koji će se kretati kolnikom, preporučujemo da se kreću u koloni jedan po jedan, lijevom stranom ceste u smjeru kretanja i to što bliže rubu kolnika a pješacima i biciklistima koji će se kretati noću preporučujemo nošenje svjetlije odjeće i obuće, a svakako trebaju na sebi imati reflektirajući prsluk, a poželjne su i baterijske svjetiljke, kako bi bili uočljiviji na prometnici.

Svim hodočasnicima želimo da sretno stignu na svoja odredišta.