Građani, oprez! Pozivi lažnih zaposlenika veleposlanstva RH

Photo PU_VS/Predmeti i sredstva kd-a/novac-kune.jpg

Uglavnom stariji građani dobivaju poziv osoba koje se predstavljaju da zovu iz veleposlanstva RH u nekoj stranoj zemlji te traže novac za troškove liječenja rođaka koji prebiva u inozemstvu.

Foto: ilustracija

Unazad nekoliko dana u više policijskih uprava prijavljena su kaznena djela prijevare. Uglavnom stariji građani dobivaju poziv osoba koje se predstavljaju da zovu iz veleposlanstva RH u nekoj stranoj zemlji te traže novac za troškove liječenja rođaka koji prebiva u inozemstvu. Većinom pozivatelj ima saznanja da žrtva doista ima rođaka u inozemstvu, pa kaže da je rođaku pozlilo te se nalazi u bolnici na liječenju ili mu je potreban novac za nadoplatu karte i nastavak putovanja prema Republici Hrvatskoj. Novac za troškove liječenja traže hitno da se uplati najčešće putem Western Uniona. Nakon stupanja u kontakt s rodbinom, osobe koje su novac uplatile, shvate da su postale žrtve prijevare.

Molimo građane da, ako dobiju takav poziv, stupe u kontakt s osobom za koju se navodno traži pomoć ili s nekim od njoj bliskih osoba, kako bi provjerile istinitost dobivenih informacija, prije uplaćivanja novca, kako ne bi postali žrtve prijevare.