Županja: Svečani program "In memoriam: Miroslav Tunjić"

Photo PU_VS/Akcije/Prevencija/in memoriam/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

„Bio je u 17. godini života! Bio je omiljen… i među starima i među mladima: Dobrodušnog osmjeha kojeg je poklanjao svima! Nije volio konflikte, volio je glazbu, volio je ljude. I nikada nije nikom ništa nažao učinio. Njemu su učinili!!! Zašto?  Zašto se uopće događa zlo?...“ ovo je citat iz igrano-dokumentarnog  filma „Živim život bez nasilja“…. filma preventivno-edukativne namjene koji potpisuju Ministarstvo unutarnjih poslova i  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, filma u kojem glumi poznati hrvatski glumac Ivo Gregurević i mlada Klea Miloš Hasel, filma koji je posvećen  Miroslavu Tunjiću.

Mladiću Miroslavu Tunjiću prije 5 godina tragično je oduzet život zbog - nasilja.

 

……Županja, 13. studenog 2015. godine….

U kino dvorani „Mladost“ u Županji danas je u sklopu svečano pripremljenog programa „In memoriam: Miroslav Tunjić“ upriličena projekcija filma „Živim život bez nasilja“ .

Uoči projekcije filma održana je i konferencija za medije na kojoj su o svom participiranju u cjelokupnom projektu „Živim život bez nasilja„  govorili izaslanica ministra Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta-načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe, magistra znanosti gospođa Vera Šutalo; predstavnica Ravnateljstva policije–voditeljica Službe prevencije, gospođa Sandra Veber i predstavnik Policijske akademije-voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost, gospodin Nikša Jelovčić; gospodin Miro Bradić, ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU vukovarsko-srijemske; član obitelji Tunjić, gospodin Boris Masnec; poznati hrvatski glumac,gospodin Ivo Gregurević te frontmen poznatog zagrebačkog rock sastava „Adastra“, gospodin Jeronim Marić.

Nakon projekcije filma uručene su i posebne nagrade mladima  koji su svojim humanim i društveno odgovornim ponašanjem odabrani za „promotore nenasilja“.  A to su:

1. Mateja Lenić, učenica 8. razreda Osnovne škole fra Bernardina Tome Leakovića, Bošnjaci,

2. Berina Šahinović, učenica 8. razreda Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić „ Gunja,

3. Viktorija Abramović učenica 8. razreda Osnovne škole Mate Lovraka Županja, 

4. Ena Mikolčić , učenica 8. razreda Osnovne škole Ivana Kozarca Županja,

5. Borna Živković , učenik 8. razreda Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" Štitar,

6. Kristina Žagar, učenica 8. razreda  Osnovne škole Gradište,

7. Luka Smolčić, učenik 4. razreda Gimnazije Županja,

8. Josipa Turudić , učenica 3. razreda Obrtničko-industrijske škole Županja,

Poznati zagrebački rock sastav „Adastra“, koji sustavno glazbom okuplja mlade i poziva ih na život bez nasilja, podržao je ovaj događaj, a svojim mini-koncertom podigao je na noge prepunu županjsku kino dvoranu. 

 

….o nacionalnom preventivnom projektu „Živim život bez nasilja“….

Policajci, prosvjetari, umjetnici,  organizacije civilnog društva i mediji zajedno s mladima diljem Hrvatske već petu godinu za redom sustavno provode nacionalni preventivni projektŽivim život bez nasilja“ s ciljem poticanja i stvaranja ozračja nenasilnog okruženja, ozračja u kojem se nasilje stavlja na stup srama, ozračja u kojem za nasilje nema opravdanja. A da bi se mladima pokazalo koliko je Život bez nasilja važan, u ovom preventivnom Projektu uz Ministarstvo unutarnjih poslova i  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao partneri u njegovoj zajedničkoj provedbi udružili su se: Inicijativa Mladića – Udruga „Status M“, Udruga „Riječi/Prave/Predstave“ uz dramsko vodstvo Zijaha Sokolovića, jazz pijanist Matija Dedić,  glumac i voditelj Zlatan Zuhrić Zuhra,  glazbeni sastav „Apokalipso bend“ uz podršku brojnih poznatih  javnih osoba Olivera Dragojevića, Gibonnija, Adama Končića, Ljubomira Kerekeša, sportašica sestara Zaninović i mnogih drugih.

A što je sve učinjeno i postignuto  u proteklih 5 godina trajanja ovog Projekta, koliko i na koji način su se angažirali i zainteresirali sami mladi kao glavni sudionici Projekta i postiže li ovaj Projekt svoje primarne ciljeve, razvidno je u prikazanom edukativno–namjenskom filmu „Živim život bez nasilja“ izrađenog kao spoj dokumentarnih snimki i igranih dijelova koji zajedno čine prezentaciju do sada svega provedenog u ovom Projektu, s konačnom svrhom da se ukaže na trajne posljedice koje nasilje ostavlja te da se potakne zajednica na sustavni angažman u izgradnji kulture nenasilja. To je i glavni razlog što je film posvećen Miroslavu Tunjiću kao i svim drugim djevojčicama i dječacima koji su bile žrtve nasilja. Da se zlo više ne ponovi!