"Spriječimo trgovanje ljudima- djelujmo prekogranično!"

Photo PU_VS/Akcije/trgovanje ljudima/susret policija RH i RS/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Povodom obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, tz. EU Antitrfficking day, na graničnom prijelazu Bajakovo, danas u 11,00 sati upriličen je susret glavnog ravnatelja policije Republike Hrvatske, Vlade Dominića i direktora policije Republike Srbije, Milorada Veljovića, kako bi intenzivirali suradnju po pitanju sprječavanja trgovanja ljudima te promovirali aktualnu kampanju „Dvije djevojčice“.

Susretu su nazočili i čelnici granične policije Republike Hrvatske i Republike Srbije, Zlatko Sokolar, načelnik Uprave za granicu Ravnateljstva policije MUP-a Republike Hrvatske odnosno Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije MUP-a Republike Srbije, koji su, uz održano izlaganje na temu trgovine ljudima, brojnim predstavnicima medija iz čitave regije, statističke pokazatelje te uočene specifičnosti u dobi, spolu podrijetlu i drugim značajkama osoba koje su žrtve trgovine ljudima, pojasnili uz video spot „Dvije djevojčice“, sinkroniziranog u dvije jezične verzije, na hrvatskom i srpskom jeziku.

Kako je fenomen trgovanja ljudima kompleksna problematika u čije su rješavanje i skrb o žrtvama, što izravno što neizravno, uključene i brojne organizacije civilnog društva, radnom sastanku su nazočili i predstavnici takovih organizacija iz Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Po završetku radnog sastanka, šefovi dvaju policija su izravno na graničnom prijelazu, podijelili tematske letke i brošure putnicima koji su se u tom trenutku zatekli  na ulazu odnosno izlasku iz Republike Hrvatske.

Europska Komisija je na preporuke Europskog parlamenta 2007. godine 18. listopada proglasila Europskim danom borbe protiv trgovanja ljudima. Njegovo obilježavanje je važno u području prevencije i suzbijanja trgovanja ljudima te jačanje svijesti javnosti o tom fenomenu koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava i sloboda čovjeka kao i narušavanje njegova integriteta.

Preventivna kampanja „Dvije djevojčice“ provodi se uz potporu Veleposlanstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u 13 europskih zemalja, a cilj joj je senzibilizirati građane, posebice najosjetljivije skupine društva - djecu i mlade, kako prepoznati potencijalno opasne situacije koje upućuju na moguće trgovanje ljudima te kako se zaštititi ili zatražiti pomoć u slučaju da se postane žrtvom.