Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Photo PU_VS/Akcije/Vukovar 2017/naslovna.jpg

Foto: MUP/PU vukovarsko-srijemska

Prošlo je 26 godina od jednog od najtragičnijih dana u hrvatskoj povijesti, dana kada je nakon tromjesečnog opsadnog stanja slomljen otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Obilježavanje tog tragičnog događaja u gradu heroju i ove je godine okupio branitelje i članove njihovih obitelji, obitelji poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja, članove braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, državne dužnosnike, predstavnike županija, gradova, predstavnike crkvenih vlasti, povijesne postrojbe i hodočasnike iz svih dijelova Republike Hrvatske.

Obilježavanje „Dana sjećanja na žrtvu Vukovara“ započelo je prigodnim programom u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar gdje su nastupali Klapa hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“, glumac Darko Milas i glazbenik Hrvoje Hegedušić.

Kolona sjećanja, predvođena braniteljima i članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih branitelja Vukovara potom se uputila prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata gdje je ispred Spomen obilježja đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić predvodio molitvu za sve žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara.

Pred spomen obilježjem, zajednički vijenac su položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s pridruženim izaslanstvima.

Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova su predvodili ministar Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Počast svim žrtvama odali su zatim branitelji Vukovara te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Svetu misu je za sve pokojne i nestale na Memorijalnom groblju predvodio požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji članova Vlade RH i s pridruženim izaslanstvom Ministarstva unutarnjih poslova zatim je položio vijenac i zapalio svijeću na Spomen obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Žrtava koje su svoj život dale za slobodu domovine, danas, 18. studenoga prisjećaju se i mještani Škabrnje, koja je uz Vukovar simbol stradanja hrvatskih branitelja.