Preventivnim aktivnostima do veće sigurnosti u cestovnom prometu

Photo PU_VS/vijesti/MLADI VOZAC/naslovna.jpg

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Povodom 12. kolovoza, Međunarodnog dana mladih, Policijska uprava vukovarsko-srijemska donijela je odluku o provođenju preventivno - promidžbenog medijskog programa s  osnovnim ciljem širenja sigurnosnih poruka i upozoravanja na opasnosti od stradavanja u prometu i to provedbom tri ciljane aktivnosti kako slijedi:

- dana 12. kolovoza 2013. godine u vremenu od 18 do 20 sati u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mladih, na području grada Vinkovaca, policijski službenici PPrP Vinkovci proveli su pojačane preventivne aktivnosti usmjerene na  sudjelovanje mladih vozača u cestovnom prometu, a u cilju sigurnijeg ponašanja i manjeg stradavanja mladih vozača  te ostvarivanja kvalitetnije komunikacije između mladih vozača i policijskih službenika. Aktivnosti su provedene u suradnji s Autoklubom Vinkovci i Prvom autoškolom iz Vinkovaca, u ulicama H.D. Genschera i Kralja Zvonimira, na način da su na zadanim lokacijama policijski službenici prometne policije zatečenim sudionicima u prometu dijelili promotivne materijale (letak „Čaša više život manje“ te „Sigurnosni pojasevi spašavaju živote“; privjesci za ključeve i sredstvo za čišćenje vizira) a u suradnji s instruktorima iz Prve autoškole Vinkovci istima je tom prilikom  prezentiran i rad tzv. „pijanih naočala“, koje simuliraju stanje alkoholiziranosti. Prilikom provođenja navedenih aktivnosti obuhvaćeno je ukupno 27 vozača, od toga 2 vozača mopeda, 8 vozača motocikla i 17 vozača osobnih vozila;

- dana 13. kolovoza 2013. godine u vremenu od 18 do 20 sati provedene su pojačane aktivnosti u cestovnom prometu, usmjerene na vozače bicikla. Tijekom trajanja pojačanih aktivnosti, policijski službenici PPrP Vinkovci zatečenim vozačima bicikla u cestovnom prometu dijelili su reflektirajuće prsluke kako bi na taj način upozorili navedenu skupinu sudionika u prometu na potrebu njihove veće uočljivosti posebno noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, u kojim uvjetima samo neznatan broj biciklista koristi Zakonom propisanu opremu: osvjetljenje ili oznake od reflektirajućeg materijala, odnosno reflektirajući prsluk ili reflektirajuće biciklističko odijelo. U sklopu preventivne akcije, u gradu Vinkovcima, Trg bana Josipa Šokčevića, u vremenu od 18 do 20 sati postavljen je i info pult na kojem su uz policijske službenike sudjelovali predstavnici AK Vinkovci i Prve autoškole Vinkovci kojom prilikom su građanima dijeljeni  promotivni materijali osigurani od strane HAK-a, AK Vinkovci, a primarno namijenjeni povećanju sigurnosti vozača bicikla u cestovnom prometu (bljeskalice za bicikle te reflektirajući prsluci);

- uzimajući u obzir povećan broj sudionika u javnom prometu na cestama, a posebice hodočasnika, Postaja prometne policije Vinkovci i Policijska postaja Vrbanja uoči Velike Gospe dakle 14./15. kolovoza u večernjim satima, provele su preventivne aktivnosti u cilju prevencije stradavanja pješaka pri sudjelovanju u cestovnom prometu. Za vrijeme trajanja akcije, od strane policijskih službenika hodočasnicima su dijeljeni reflektirajući prsluci. Na ovaj način policijski službenici nastojali su skrenuti pozornost zatečenim sudionicima u cestovnom prometu kako veliki utjecaj na sigurnost sudjelovanja pješaka u prometu na cestama ima  njihova nedovoljna uočljivost u prometu, posebice noću i uvjetima smanjene vidljivosti u kojim uvjetima tek neznatan broj pješaka koristi neki izvor svjetlosti ili reflektirajući materijal sukladno odredbama čl. 127. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pojačano preventivno postupanje policijskih službenika u cestovnom prometu za cilj je imalo skrenuti pozornost primarno na značajno povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima su sudjelovali „mladi vozači“, ali i  na potrebu veće zaštite vozača bicikla te pješaka, koje sudionike ubrajamo u kategoriju  najranjivijih sudionika u cestovnom prometu.