"Mir i dobro"- operativna akcija MUP-a za vrijeme božičnih i novogodišnjih blagdana

Photo PU_VS/Akcije/Mir i dobro/mir i dobro.jpg

 Foto: ilustracija

Tradicionalno, već 22. godinu za redom, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija će započeti danas 15. prosinca, i trajat će do 8. siječnja 2016., a cilj joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Ovu akciju Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je još 1993. kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana.

I ove godine domovinu će tijekom božićnih blagdana posjetiti velik broj naših sunarodnjaka koji žive u inozemstvu kako bi jedan od najvećih obiteljskih blagdana proveli u društvu svojih bližnjih. Što znači da će doći do povećanja prometa kako na graničnim prijelazima tako i na prometnicama diljem čitave zemlje, ali i u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Također naši će građani prigodom obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju pohoditi vjerska svetišta i crkve, organizirano slaviti u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima, te se međusobno posjećivati u obiteljskim domovima.

Kako bi svaki od ovih događaja protekao u miru i duhu blagdanskog obilježavanja Božića želimo upozoriti građane kako eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život.

Ipak, bez obzira na tragične posljedice koje mogu izazvati, očekujemo kako će naši građani i ove godine u slobodnoj prodaji nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, a očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija prodaja nije dopuštena. Sve to ukazuje na potrebu pojačanih mjera sigurnosti.

Tako će tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju, policija pojačano kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava, u cestovnom će se prometu posebna pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, a na graničnim prijelazima suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije.

Također, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, predstavnika župa i biskupskih ordinarijata, kao i ravnatelje osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta kako bi se građane upozoravalo na opasnosti zloupotrebe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava kućne izrade. Najviše opasnosti prijeti na mjestima masovnog okupljanja građana.

Stoga, pozivaju se građani da u nadolazećim božićnim i novogodišnjim blagdanima stave naglasak na blagdanski duh i okupljanja u kojima najvažniju ulogu ima obitelj i prijateljska druženja.