Najava akcije "Manje oružja, manje tragedija"

Photo PU_VS/Eksploziv/logo-manje oruzja/logo2.jpg

Ovom prilikom pozivamo sve građane da nam se u petak, 6. prosinca od 11 do 13 sati pridruže u Starim Jankovcima, u Domu kulture, te na taj način pruže podršku kampanji „Manje oružja, manje tragedija“ kako bismo osigurali da tragedije iz prošlosti ne postanu tragedije iz budućnosti.

Foto: ilustracija

Poštovani građani/ke,

Svakodnevno smo svjedoci pronalaska ubojitih sredstava, te činjenice da određeni broj građana još uvijek ilegalno posjeduje oružje, kao i brojnih tragedija koje ono uzrokuje. Neprestana težnja za smanjenjem posjedovanja nelegalnog oružja zajednička je zadaća svih institucija, a osobito Ministarstva unutarnjih poslova.

Građani bi trebali znati da tijekom akcije „Manje oružja – manje tragedija“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, a u skladu sa Zakonom o oružju, mogu dragovoljno predati bez vremenskog ograničenja zabranjeno i dozvoljeno oružje.

Akcija ima za cilj stvaranje pretpostavki za sigurniju budućnost u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru, kao i težnja za uspostavljanjem snažnije veze između javnosti i policije.

Oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje neće se pokretati niti prekršajni, niti kazneni postupak, ukoliko ga prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima, vojno oružje i dr.

Poznato je da ova akcija traje već nekoliko godina, a o njezinoj uspješnosti, govori i podatak da je od kako se provodi akcija, na području PU vukovarsko-srijemske, dragovoljno predan veliki broj raznog automatskog, poluautomatskog, rasprskavajućeg, dugog i kratkog oružja, streljiva te eksploziva, što dovoljno govori o velikoj volji građana u vračanju zaostalog nelegalnog oružja.

Od 1. rujna 2007. do kraja mjeseca listopada 2013. godine građani su dragovoljno predali sljedeće količine oružja:

 

 

 

MUP RH

 

PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

 

Eksploziv

 

2.784,811 kg

357,8 kg

Vatreno oružje

(puške i kratko oružje)

 

8.466 kom

334 kom

Minsko-eksplozivna sredstva

 

79.228 kom

3.055 kom

Streljivo

3,584.321 kom

102.001 kom

Istodobno, ima i onih koji bez razloga imaju strah od vraćanja takovog oružja policijskim službenicima, pa je u nekoliko slučaja primijećeno da se od strane neodgovornih građana nekontrolirano odbacuje nelegalno vatreno oružje, minsko - eksplozivna sredstva i streljivo uz prometnice i na smetlištima. Nekontrolirano odbačeno oružje, a naročito eksplozivna sredstva, predstavljaju veliku opasnost za ljude, koji u slučaju nailaska na ista, mogu nehotičnim ili namjernim dodirom, zadobiti teške ozljede ili smrtno stradati.

Tijekom vremenskog razdoblja od 2007. do kraja mjeseca listopada 2013. godine, na području Županije vukovarsko-srijemske od minsko eksplozivnih sredstava ukupno je smrtno stradalo 14 osoba, teško je ozlijeđeno 16 osoba a devet osoba lako je ozlijeđeno.

Apel građanima

Pozivaju se gađani koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo zaostalo od vremena Domovinskog rata, a boje ga se vratiti - da se s punim povjerenjem obrate najbližoj policijskoj upravi/policijskoj postaji, ili na broj 192, nakon čega će policijski službenici u civilu (sa civilnim službenim vozilom) doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Građani koji  dragovoljno predaju nelegalno oružje, neće snositi nikakve sankcije.

Također je važno naglasitida građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192.

Napominjemo i kako se građani o dragovoljnoj predaji oružja mogu informirati i putem besplatne telefonske linije, na broj 0800 88 92, a pozivom na broj 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Uzimajući u obzir osnovni cilj ove kampanje  - zaštiti obitelji od tragičnih događaja te učiniti zajednice sigurnijim mjestima za život, MUP, Služba prevencije i UNDP u suradnji s PU vukovarsko-srijemskom, u petak, 6. prosinca 2013. godine planiraju sa HCR-om, Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci  i drugima provedbu javne prezentacije kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ u mjestu Stari Jankovci, u „Domu kulture“, ulica dr. Franje Tuđmana 63, a na kojoj će se predstaviti i novi vizualni identitet kampanje, čiji je slogan „IZBACITE ULJEZA“.

Ovom prilikom pozivamo sve građane da nam se u petak, 6. prosinca od 11 do 13 sati pridruže u Starim Jankovcima te na taj način pruže podršku kampanji „Manje oružja, manje tragedija“ kako bismo osigurali da tragedije iz prošlosti ne postanu tragedije iz budućnosti.

Također zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje.