Konferencija za medije povodom akcije "Mir i dobro"

Photo PU_VS/Akcije/Mir i dobro/konferencija 2013/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Povodom 20-te, jubilarne akcije Ministarstva unutarnjih poslova, koja se provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, u konferencijskoj sali PU vukovarsko-srijemske danas je održana konferencija za medije.

Voditelj Službe policije, Dragan Franjić, najavio je provođenje ovogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“ od 16. prosinca do 8. siječnja te pojasnio opće odrednice akcije, koje se, prije svega, odnose na održavanje povoljnog stanja javnog reda i mira i sigurnosti građana te sprječavanje zlouporabe pirotehničkih sredstava. Istaknuo je kako se, kao i svih proteklih godina, očekuje nezakonita nabava kao i nezakonita uporaba pirotehničkih sredstava, zbog čega će policija pojačati mjere sigurnosti oko škola, vjerskih objekata, gradskih trgova, ali i kako će se pojačano nadzirati prodaja pirotehničkih sredstava.

Apeliram na sve djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova, a posebice na roditelje, da paze da pirotehnička sredstva koja djeca koriste budu primjerena njihovoj dobi te da ih uvijek koriste pod nadzorom starije osobe“- nastavio je voditelj Franjić, naglasivši kao je rečeno potrebno kontinuirano ponavljati, u čemu je angažman medija od velike pomoći policiji. Osvrnuo se i na statističke pokazatelje akcije unazad nekoliko godina, te je zadovoljen povoljnim stanjem, konstatirao kako su unazad pet godina zabilježena samo tri stradavanja od pirotehničkih naprava. „27 komada različitog oružja, 53 komada streljiva te 376 komada pirotehničkih sredstava oduzeti su za trajanja prošlogodišnje akcije“-nastavio je voditelj Franjić, te naglasio kako je prošle godine policija kazneno prijavila dvije punoljetne, a prekršajno jednu punoljetnu osobu zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem.

Kako se oružje i minsko-eksplozivna sredstva mogu dragovoljno, bez ikakovih zakonskih sankcija, 365 dana u godini, predati policiji, građane je podsjetio Josip Colarić, voditelj Odjela protueksplozijske zaštite. „Policijski službenici će izaći na teren u bilo koje vrijeme, u bilo koje mjesto. Na građanima je samo da se odvaže i najave namjeru dragovoljne predaje i u vrlo kratkom roku, na osobnu adresu ili na dogovorenu lokaciju doći će policijski službenik u civilnoj odjeći, u vozilu bez policijskih oznaka i preuzeti oružje i ubojita sredstva“- poručio je voditelj Colarić. Obzirom da je od samog početka uključen u akciju „Manje oružja-manje tragedija“, odnosno od 2007. godine, a  pod čijim okriljem se provodi i akcija „Mir i dobro“, Colarić je analizirajući višegodišnje provođenje obje akcije zaključio kako je uočena tendencija manje količine oružja i minsko-eksplozivnih tvari u posjedu građana, no ono što zabrinjava jeste povećanje broja odbačenog oružja i minsko-eksplozivnih tvari. „Ubojita sredstva pronalazimo u kanalima, na oranicama, šumskim područjima, što predstavlja veliku ugrozu za poljoprivrednike, šumske radnike, izletnike, slučajne prolaznike, no najviše za djecu“-nastavio je Colarić te poručio kako je ovo zasigurno najopasniji, ali i najneodgovorniji način na koji je građani rješavaju ubojitih podsjetnika ratnih vremena.

Mato Žulj, voditelj Inspektorata MUP-a, pojasnio je sustav klasificiranja pirotehničkih sredstava. Na samom početku svog izlaganja naglasio je kako prodaja pirotehnike na tržnici i pokretnim štandovima zabranjena tijekom čitave godine te da se pirotehnika može kupovati samo u specijaliziranim trgovinama, kojih na području Vukovarsko-srijemske županije ima ukupno 17. Naglasio je kako će se za vrijeme provođenje akcije „Mir i dobro“ intenzivno kontrolirati takove trgovine, odnosno prodaju li pojedine razrede pirotehničkih naprava u dozvoljenom periodu, a to jeste: za pirotehnička sredstva II. I III. razreda od 15. prosinca do 1. siječnja punoljetnim osobama, dok se pirotehnička sredstva I. razreda mogu kupovati tijekom čitave godine.

No, kupiti je jedno, a koristiti drugo“-naglasio je Žulj i rekao kako se od 27. prosinca do 1. siječnja mogu koristiti pirotehnička sredstva II. I III. razreda, ali isključivo na otvorenom prostoru, ne kojem se ne okuplja veći broj osoba.

Na samom kraju konferencije medijima se obratio voditelj Službe policije Dragan Franjić te uputio apel građanima da se suzdrže od uporabe pirotehničkih i drugih ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti na drugačiji, ljepši i svečaniji način.