Dragovoljno predan veliki broj streljiva i eksploziva

Photo PU_VS/Akcije/Manje oruzja-manje tragedija/lice800x600.jpg

I ovom prilikom, podsjećamo sve građane kako oni i dalje mogu bez vremenskih ograničenja predati zabranjeno i dozvoljeno oružje. Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Foto: ilustracija

Dvije osobe, koje su željele ostati anonimne, predale su tijekom vikenda policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu 1 puškomitraljez, 994 komada streljiva, 2 kilograma vojnog eksploziva, šest ručnih bombi, 10 m sporogorećeg štapina, oko 2 kilograma baruta i šest detonatorskih kapisli. 

Na ovaj način  građani su iskoristili odredbe Zakona o oružju, prema kojima se oružje može predati uvijek i protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak, ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje, prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.  

I ovom prilikom, podsjećamo sve građane kako oni i dalje mogu bez vremenskih ograničenja predati zabranjeno i dozvoljeno oružje. Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Dovoljno je samo da se s punim povjerenjem obrate najbližoj policijskoj upravi/policijskoj postaji, ili na broj 192, nakon čega će policijski službenici u civilu (sa civilnim službenim vozilom) doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.

Također je važno naglasitida građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192.

Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.

PU vukovarsko-srijemska zahvaljuje se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.