Uvođenje policijskog kapelana u PU vukovarsko-srijemsku

Photo PU_VS/policijska kapelanija/naslovna.JPG

Foto: Pu vukovarsko-srijemska

U crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, danas u 11,00 sati održano je misno slavlje povodom osnivanja istomene policijske Kapelanije za Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku te primanja službe poslužitelja, o . Željka Rakošec.

Svetu misu, služenu u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, služio je Vojni ordinarij, Mons. Juraj Jezerinac. U svome obraćanju policijskim službenicima, pojasnio je kako su granice novoosnovane kapelanije istovjetne granicama Policijske uprave vukovarsko-srijemske te da policijski kapelan ima sva prava i obveze mjesnog župnika. Napomenu je kako su zaštitnici Kapelanije Sveti Euzebije i Polion, a svetkovina u njihovu čast se štuje na 29. svibnja, no, osim ova dva sveca, zaštitnik Kapelanije je i, naravno, Sveti Mihovil, nebeski zaštitnik svih policijski službenika.

Mons. Jezerinac je predstavio Kapelana poslužitelja za Policijsku kapelaniju Sv. Euzebija i Poliona, o. Željka Rakošec, istaknuvši kako tu dužnost već obnaša i u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, te iskreno zaželio da u njemu svi potrebiti djelatnici naše Policijske uprave pronađu i prijatelja i svećenika.

Pri samom kraju misnog slavlja, brojnim policijskim službenicima obratio se i o. Željko Rakošec. Prvo se zahvalio Mons. Tadiji Pranjić, koji je od početka Domovinskog rata do danas, „pružao duhovnu skrb policajcima i vojnicima“, a potom i Vojnom ordinarijatu na imenovanju, koji mu je, sada već po drugi put,  povjerio pastoralnu skrb za policijske službenike. Policijski kapelan Rakošec zamolio je sve sudionike misnog slavlja za pomoć, kroz svakodnevnu molitvu te poželio da ih, kao i danas, susreće radosnih lica.

Svetoj misi, uz načelnika Policijske uprave Miroslava Puža i ostalih rukovoditelja Policijske uprave vukovarsko-srijemske te velikog broja policijskih službenika, prisustvovali su i  načelnik susjedne Policijske uprave osječko-baranjske Milan Baričević sa svojim najbližim suradnicima, Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora i Tomislav Čuljak kao i predstavnici Hrvatske vojske i lokalne samouprave.