Blagdani Svih svetih i Dušni dan

Photo PU_VS/Svasta/svijeće.jpg

Foto: ilustracija

U skladu s tradicionalnim vjerskim običajima obilježavanja blagdana na koje se sjetimo svojih najbližih te posjećujemo zemaljska počivališta njihovih duša, blagdana Svih svetih i Dušnog dana, u dane 31. listopada te 1. i 2. studenog, na području Županije vukovarsko-srijemske očekuje se povećanje prometa vozila i kretanja građana na prilazima većim grobljima. 

Policija stoga skreće pozornost svim vozačima na poštivanje prometnih propisa, a posebno da brzinu kretanja prilagode stanju i uvjetima na cesti te da, kod parkiranja vozila, pravilno koriste parkirališna mjesta i time omoguće nesmetan prolaz pješacima. Kako bi se osigurala sigurnija i brža protočnost prometa, na frekventnijim raskrižjima u gradovima promet će regulirati policijski službenici.

Kako bi blagdani od kojih očekujemo unutarnji smiraj protekao u miru i dostojanstvu, pozivamo sve vozače kao i druge sudionike u prometu na strpljenje, na poštivanje prometnih znakova kao i znakova koje daju policijski službenici, te da po mogućnosti koriste alternativne pravce kretanja kako bi se izbjegle nepotrebne gužve i zastoji u prometu. 

Isto tako, apeliramo na građane da dolaskom na groblja u automobilima ne ostavljaju svoje osobne stvari - torbice, novčanike, mobitele ili sl., jer je upravo u te dane proteklih godina zabilježen povećan broj provala i krađa iz osobnih automobila parkiranih u blizini groblja.

Stoga skrećemo pozornost na slijedeće mjere opreza:

- prilikom napuštanja vozila (čak i kratkotrajnog) treba ugasiti motor vozila i uzeti ključeve sa sobom, ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu,

- zatvorite prozore na vozilu, kao i pomični krov ukoliko ga vozilo ima,

- vrijedne predmete ne ostavljate u vozilu, a posebno ne na vidljivim mjestima u unutrašnjosti vozila,

- ne ostavljate vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme.

Ukoliko zamijetite nepoznatu ili sumnjivu osobu kako obilazi ili pokušava na neuobičajen način ući u automobil, prijavite žurno taj događaj najbližim policijskim službenicima, koji će ovih dana pojačano obilaziti i nadzirati groblja, ili dojavite na telefon 192.

Nadalje, pozivamo građane na pridržavanje svih preventivnih mjera zaštite od požara prilikom paljenja svijeća i lampiona na grobovima, odnosno da ih ne pale uz raslinje i ukrasne aranžmane kako ne bi dolazilo do zapaljenja. Zato molimo građane da ne parkiraju vozila na ulaze na groblja zbog organizacije vatrogasne službe i mogućnosti žurnog pristupa vatrogasaca u slučaju nastanka požara.

Na ove dane, i Policijska uprava vukovarsko-srijemska sjeća se svojih poginulih i nestalih djelatnika u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Stoga će, načelnik Policijske uprave, mr. sig. Miroslav Puž sa svojim najbližim suradnicima položiti vijence te zapaliti svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, u znak sjećanja na 91 poginulog te 10 nestalih kolega.