Nastavak kampanje "Živim život bez nasilja" u Vinkovcima

Photo PU_VS/Akcije/zivim zivot bez nasilja/os i.g.kovacic/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Policijska uprava vukovarsko-srijemska nastavlja, kao deveta po redu, provoditi aktivnosti u sklopu preventivnog projekta ''Živim život bez nasilja'', pa je tako u četvrtak, 3. travnja, u Vinkovcima održana interaktivna radionica i tematska predstava s ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o  neprihvatljivosti nasilja.

Podsjetimo, radi se o preventivnom projektu koji u Hrvatskoj od 2010. godine provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a kojoj se od tekuće školske godine kao partner priključilo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta. Sam projekt je namijenjen učenicima sedmih razreda osnovnih škola.

Današnje preventivne aktivnosti u Vinkovcima započele su održavanjem interaktivne radionice u OŠ ''Ivana Gorana Kovačića'', koju je provela policijska službenica za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske te predstavnik nevladine organizacije ''Status M''. Radionica na temu nenasilja i tolerancije provedena je u svrhu izgradnje kulture nenasilja kod najmlađe populacije, s ciljem poticanja učenika na stvaranje pozitivnih stavova, koji su u skladu s pozitivnim vrijednostima društva u kojem žive te senzibiliziranja učenika na problem nasilja i nužnost njegovog prijavljivanja. Kroz zanimljivu prezentaciju i razgovor, učenici sedmih razreda naučili su kakvi sve oblici nasilja postoje, gdje mogu potražiti zaštitu u slučaju da su žrtve nasilja ili znaju nekog tko je žrtva nasilja te što sve policija poduzima kada dobije prijavu o nasilničkom ponašanju. Osim toga, djeci se skrenula pozornost i na važnost komunikacije u odnosima te na prihvaćanje kulture tolerancije, nenasilja i nediskriminacije, jer kao što su i upućeni -nitko ne zaslužuje biti zlostavljan. Nasilje u obitelji svaki je oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja, a uzroci su različiti te se kreću od utjecaja tradicije i stereotipa, patrijarhalnog odgoja, kulturoloških različitosti u shvaćanju uloge žene u obitelji i društvu te samih individualnih karakteristika žrtve i počinitelja. Nastavno na predavanje policijske službenice vezala se provedba neformalne edukacije  „Zvonkov kviz – Kampanja Budi muško, mijenjaj pravila“ koju je proveo predstavnik  nevladine organizacije „Status M“.

Kazališna predstava u režiji Zijaha Sokolovića ''Nasilje – za nasilje nema opravdanja'' The/Arto, koja je razvijena u suradnji s nevladinom udrugom Riječi/Prave/Predstave održana je u prostoru škole, a gledali su je, uz naše sedmaše, i  predstavnici županijskog i gradskog odjela za školstvo s ciljem da ovaj projekt odnosno njegova poruka dopire do šire javnosti. U ovom dijelu programa, učenici uče misliti na nov način, kroz igru glumaca i neposrednu komunikaciju s glumcima, saznajući korisne informacije o različitim temama iz života, kombinirajući svoja iskustva s obrađenom temom. Što je sve nasilje i kako ga prepoznati? Koji su mitovi o nasilju? Kako reći NE nasilju? Navedena interaktivna predstava razotkriva različite situacije nasilja u svakodnevnom životu i na efektan, ali i edukativan način educira učenike o jednom od najvećih društvenih problema. Učenici aktivno sudjeluju u predstavi kroz neposrednu komunikaciju s glumcima što predstavlja odličnu metodu za usvajanje znanja i promišljanja o razornim posljedicama nasilja.

Za napomenuti je da ovoj priči nije kraj, budući da nas sa sedmašima  OŠ „I.G.Kovačića“ očekuje provedba i treće komponente ovog projekta tj. interaktivna parlaonica  kojom temeljem svog stečenog znanja i prikupljenih informacija u okviru sadržaja 1. i 2. komponente, učenici  daju  osobni osvrt i svoja razmišljanja na pitanjâ nenasilja, tolerancije i nediskriminacije s naglaskom na važnost zajedničkog društvenog angažmana. Aktivnosti u  sklopu ove komponente provoditi će se u organizaciji županijskog koordinatora u osnovnim školama za provođenje školskih preventivnih programa prevencije nasilja (u svojstvu moderacije) uz aktivni angažman predstavnika policije. Planirana je i  procesna evaluacija učenika koja će se provesti nakon svih aktivnosti.

Osnovna poruka je, da,  bez obzira na sve, ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA.

Na kraju bismo istaknuli da,ukoliko ste žrtva nasilja ili poznajete žrtvu nasilja, pomoć možete potražiti u svakoj policijskoj postaji, pozivom na broj 192 ili slanjem e-mail poruke na adresu policija@mup.hr.