U Gimnaziji Vukovar obilježen "Dan sigurnog Interneta“

Photo PU_VS/Akcije/Dan sigurnijeg Interneta/Gimnazija Vukovar - naslovna.jpg

Foto: PU vukovarsko-srijemska  

15. veljače 2013. godine u prostoru Gimnazije Vukovar održano je predavanje za učenike i roditelje povodom obilježavanja "Dana sigurnog Interneta- povezivanje uz uvažavanje". Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem informiranja:

  • o sigurnijem korištenju interneta,
  • promoviranja odgovornog korištenja interneta,
  •  te ukazivanja na potencijalne opasnosti i izloženosti neprimjerenim sadržajima i prijetnjama koje su sve prisutnije na Internetu, osobito kad govorimo o djecii mladima. 

Ove godine Gimnazija Vukovar obilježila je Dan sigurnog interneta nizom predavanja i predstavljanja učeničkih radova pod mentorstvom Sanje Pavlović Šijanović, prof. informatike u suradnji sa Karolinom Dvojković, prof. fizike. Tom prilikom maturantice opće gimnazije, predstavile su rezultate ankete "Roditelji, djeca i  Internet", koja je provedena na razini škole, među roditeljima učenika od 1. do 4. razreda. Cilj je bio otkriti svrhu korištenja Interneta kod djece i roditelja te saznati koliko su upoznati s mjerama sigurnosti u svrhu sigurnog korištenja Interneta. Značajan trud i visoku razinu znanja pokazali su i maturanti prirodoslovno-matematičke gimnazije koji su predstavili prezentaciju „Sigurno korištenje Interneta" u kojoj je bilo riječi o tome što roditelji mogu učiniti i na koje načine, kako bi svome djetetu osigurali sigurno korištenje Interneta i smanjili opasnosti s kojima se ono na Internetu može susresti. Učenici 3. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije predstavili su programe za filtriranje nepoželjnih web stranica poput SINI-sigurni na Internetu, NetNanny Home Suite, K9 web protection, Sentry PC i drugi.

Na poziv škole, u obilježavanje „Dana sigurnog interneta“ uključili su se i policijski službenici PU vukovarsko-srijemske. Policijska službenica za nadzor i planiranje – za prevenciju, za učenike od 2. do 4. razreda održala predavanje na temu zaštite na internetu, s osnovnim ciljem da se pridonese podizanju svijesti o potrebi sigurnog i odgovornog korištenja interneta, posebno o potrebi zaštite interesa djece u tom području. Tom prilikom istaknuto je kako se Interneta ne treba bojati – naprotiv, putem njega se može ostvariti puno toga, ali i kako svatko tko se koristi mobitelom ili internetom, sudjeluje u chat sobama, na forumima ili blogovima mora, uz poštovanje uvjeta koje je postavilo uredništvo, biti svjestan i osobne kaznene odgovornosti ako zloporabljuje tuđe osobne podatke, vrijeđa ili kleveće drugoga, iznosi tuđe osobne ili obiteljske prilike ili stvara i distribuira neprimjeren pornografski materijal.