Pogoršanje stanja sigurnosti na cestama Vukovarsko-srijemske županije

Photo PU_VS/Prometne/IMG_5751.JPG

Na području PU vukovarsko-srijemske u prvih devet mjeseci 2015.godine evidentirane su ukupno 744 prometne nesreće, od čega 12 s poginulim osobama, 342 prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama i 420 nesreća s materijalnom štetom.

Foto: ilustracija

Na području PU vukovarsko-srijemske u prvih devet mjeseci (siječanj – rujan) 2015.g., evidentirane su ukupno 744 prometne nesreće, od čega 12 s poginulim osobama, 342 prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama i 420 nesreća s materijalnom štetom.

U navedenim prometnim nesrećama, nastradalo je ukupno 559 osoba, od čega je smrtno stradalo 14 osoba, teško ozlijeđenih je 67 osoba, dok je 478 osoba zadobilo lake tjelesne ozljede.

Prema prethodnoj okolnosti (uzroku) u navedenim nesrećama, dominiraju – nepropisna (17) ili neprilagođena brzina (193) – s ukupno 210 nesreća ili udjelom 27,1% u ukupnom broju i nepoštivanje prednosti prolaska – 114 nesreća ili udjelom 14,7% u ukupnom broju (774) prometnih nesreća.

Vozači s nedozvoljenom prisutnošću alkohola u organizmu vozača prouzročili su 125 prometnih nesreća ili približno 16,1% u ukupnom broju prometnih nesreća. 

Usporedbom s istovjetnim razdobljem (siječanj – rujan) 2014.g.,u prometnim nesrećama povećan je broj smrtno stradalih osoba (6/14), približno 133% više, teško ozlijeđenih osoba je za 2 osobe više (65/67), dok je također došlo do povećanja broja lakše ozlijeđenih osoba za 30 osoba (448/478).

Važno je napomenuti da je tijekom rujna tekuće godine došlo do značajnog povećanja broja nastradalih pješaka, kojih je, samo u spomenutome mjesecu nastradalo 8 osoba (od čega 1 smrtno stradali, 2 teško i 5 lako ozlijeđenih osoba), dok su u rujnu prošle (2014.) godine, nastradale ukupno 4 osobe – pješaka (od čega su 2 teško i 2 lako ozlijeđene osobe).

Vozače i sve druge sudionike u prometu na području Vukovarsko-srijemske županije, ovim putem - upućujemo na povećanu pozornost pri kretanju cestovnim površinama, kao i dosljedno poštivanja prometnih propisa i pravila, a posebice zadanih ograničenja brzine kretanja.

Dodatnu pozornost na cestama potrebno je povesti pri nailasku na nezaštićene sudionike u prometu: posebno pješake i vozače bicikla, kao i svu djecu i osobe starije dobi, kad ih se primijeti – neposredno uz i na kolniku.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarske, premda su značajnim dijelom, (uz podršku ispomoći policijskih službenika iz drugih policijskih uprava RH), angažirani u aktivnostima vezanim za migrante na našemu području, dodatne napore će usmjeriti u svrhu sustavnog nadzora cestovnog prometa te poštivanje prometnih propisa sudionika u prometu – u svrhu zaustavljanja nepovoljnog trenda stanja sigurnosti na cestama Vukovarsko-srijemske županije.