Na konferenciji za medije najavljen početak operativne akcije "Mir i dobro"

Photo PU_VS/Akcije/Mir i dobro/2017/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Kako bi građanima najavili provođenje ovogodišnje operativne akcije "Mir i dobro", Policijska uprava vukovarsko-srijemska danas je upriličila konferenciju za medije.

O aktivnostima policije koje su obuhvaćene ovom akcijom govorio je voditelj Odjela za javni red i mir Ante Zovak, dok je o zakonskim odredbama uporabe pirotehničkih sredstava, sukladno novom Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, govorio voditelj grupe za protueksplozijsku zaštitu Josip Colarić.

Tradicionalno, već 24. godinu za redom, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija započinje, 15. prosinca, i trajat će do 8. siječnja 2017., a cilj joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. 

Ovu akciju Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je još 1993. kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana. 

I ove godine domovinu će tijekom božićnih blagdana posjetiti velik broj naših sunarodnjaka koji žive u inozemstvu kako bi jedan od najvećih obiteljskih blagdana proveli u društvu svojih bližnjih. Što znači da će doći do povećanja prometa kako na graničnim prijelazima tako i na prometnicama diljem čitave zemlje, ali i u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Također naši će građani prigodom obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju pohoditi vjerska svetišta i crkve, organizirano slaviti u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima, te se međusobno posjećivati u obiteljskim domovima. 

Kako bi svaki od ovih događaja protekao u miru i duhu blagdanskog obilježavanja Božića policija želi upozoriti građane kako eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život.

 Prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana stoga savjetujemo:

  • Kako biste bili razboriti i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
  • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  • Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
  • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.
  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Ove je godine stupio na snagu i novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji je donio bitne novine vezane za kupnju i uporabu pirotehničkih sredstava.

Pa tako, unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika, nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i novim Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koji u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Jedna od novina je i zabranjena nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije III, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Nadalje, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.).

Važno je napomenuti i da su novim Zakonom povećani iznosi novčanih kazni koji sada iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2017. do 1.1.2018., a upotrebljavati od 27.12.2017. godine do 1.1.2018. godine.

 

Govornici na konferenciji poslali su zajedničku poruku građanima:

"Pozivaju se svi građani da i ove božićne i novogodišnje blagdane stave naglasak na blagdanski duh i okupljanja u kojima najvažniju ulogu ima obitelj i prijateljska druženja."

 

NAJAVA:

Na konferenciji je najavljena i javna prezentacija nacionalne kampanje "Manje oružja-manje tragedija" u Markušici, 18. prosinca, u Domu kulture, s početkom u 11,00 sati. U programu kojim se želi potaknuti građane da dragovoljno i bez zakonskih sankcija predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva koja nezakonito posjeduju i učine svoj dom sigurnijim, održat će se i stručna tribina pod nazivom "Opasnosti od zaostalog oružja i eksplozivnih sredstava u nezakonitom posjedu građana" kao i likovna radionica za najmlađe sudionike, djecu iz Osnovne škole Markušica.