Završila 19.akcija "Mir i dobro"

Photo PU_VS/Akcije/Mir i dobro/mir i dobro.jpg

Tradicionalna preventivna akcija Ministarstva unutarnjih poslova „Mir i dobro“, koja se provodi od 1993. godine, kako bi u miru...

 Foto: ilustracija

Tradicionalna preventivna akcija Ministarstva unutarnjih poslova „Mir i dobro“, koja se provodi od 1993. godine, kako bi u miru, na dostojanstven način, protekli božićni i novogodišnji blagdani započela je 14. prosinca 2012. godine i trajala je do 8. siječnja 2013. godine.

Poseban naglasak stavljen je na upozoravanje na zlouporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, posebice onih izrađenih u kućnoj radinosti kako bi se spriječilo stradavanje osoba, najviše djece. Tijekom prosinca pojačano je kontrolirana i neovlaštena prodaja pirotehničkih sredstava.

Kako bi se održalo povoljno stanje javnog reda i mira i podigao osjećaj sigurnosti građana, policijski službenici su u suradnji sa predstavnicima civilne vlasti, crkvene zajednice, te prosvjetnih djelatnika za vrijeme provođenja akcije kontinuirano podsjećali da se blagdani mogu proslaviti i na drugačiji način, bez narušavanja mira i sigurnosti građana.

Prometne gužve, specifične za vrijeme blagdana, uspješno su koordinirane unaprijed predviđenim planom usmjeravanja prometa na alternativne prometne pravce, posebice u blizini graničnih prijelaza, na kojima se, uz redovnu graničnu kontrolu, posebno djelovalo na sprječavanje ilegalnog unosa pirotehničke galanterije.

Rezultati akcije „Mir i dobro“ zaista su uspješni jer su zabilježeni pozitivni trendovi po svim promatranim aspektima i aktivnostima koji su uključeni u akciju.

Kao i prošle, ni ove godine nije bilo smrtno stradalih osoba. 

Lakše ozlijeđenih osoba, kao ni prošle godine, također nije bilo.

Teško je ozlijeđena jednaosoba, dok u prošlogodišnjoj Akciji teško ozlijeđenih osoba nije bilo.

Zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe policija je oduzela 27 komada raznog oružja te 376 komada razne pirotehničke galanterije.