Slogan "Živim život bez nasilja" na pročelju vinkovačke gimnazije

Photo PU_VS/Akcije/zivim zivot bez nasilja/gimnazija/naslovna.jpg

Foto: PU vukovarsko-srijemska

25. studeni Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama kojeg su vinkovački gimnazijalci ove godine odlučili obilježiti na drugačiji način. Tijekom proteklog vikenda likovna skupina vinkovačke Gimnazije „M.A. Reljković“, pod budnim okom prof. Mihaele Gelemanović Pracaić, izradila je slogan zajedničke kampanje MUP-a i UNDP-a „Živim život bez nasilja“ u obliku grafita, ispisanog na komadima cerade. Ovi mladi likovnjaci, odlučili su svoje umjetničko djelo izvjesiti na pročelje svoje škole, kako bi senzibilizirali što veći broj građana o problematici obiteljskog nasilja i dali jasnu poruku kako su i sami zabrinuti zbog brojke od 252 djece koja su na području Vukovarsko-srijemske županije u 2012. godini bila oštećena obiteljskim nasiljem. Dakle, četvrtina od ukupnog broja osoba oštećenih obiteljskim nasiljem su upravo djeca.

Gimnazijalci su imali pune ruke posla u postavljanju svog povećeg likovnog uratka. Prvo su ga postavili u izlog prazne radnje preko puta svoje škole, a potom su promijenili strategiju i odlučili ga odvažno istaknuti na pročelje škole. Tako je iz gotovo svake učionice „provirilo“ po jedno slovo, sad već svima dobro poznatog slogana, a brojni znatiželji prolaznici strpljivo su čekali dovršetak posla.

Dok su mladi vinkovački umjetnici kreirali raspored dijelova grafita, podno jedne od najstarijih prosvjetnih institucija Slavonije, medijima su se obratili zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske, Fabijan Kapular i zamjenik gradonačelnika grada Vinkovaca, Ivan Bosančić. Istaknuli su odlučnost u zajedničkoj borbi protiv svih oblika nasilja te upoznali javnost sa mogućnostima zaštite koje stoje na raspolaganju žrtvi nasilja unutar različitih institucija.