U Vukovaru održan preventivni program "Prevencija huliganizma i govora mržnje"

Photo PU_VS/Akcije/Prevencija/zajedno protiv govora mrznje/cinestar vukovar/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Policijska uprava vukovarsko-srijemska uz podršku Ravnateljstva policije i partnera policije njemačke pokrajine Baden-Wurttenberg i Grada Vukovara, u kinu „CineStar“ u Vukovaru, danas, 12. listopada, upriličila je edukativni program  "Prevencija huliganizma i govora mržnje".

U sklopu programa uslijedila je projekcija filma „Heimspiel“ („Na domaćem terenu“), filma njemačke produkcije kojim se nastoji utjecati na nasilničko ponašanje mladih osoba, nastalog u programu prevencije kriminaliteta Policije Pokrajina i Saveza (ProP- Das Programm Polizeiliche Kriminalpravention der Lander und des Bundes).

Film govori o mladom nastavniku etike Andreassu Vossenu, koji živi dvostruki život uglednog nastavnika u gimnaziji i huligana-sudionika brutalnih fizičkih sukoba i ovisnika o adrenalinu. Dolaskom novog učenika u razred kojem Andreass predaje situacija se dodatno komplicira jer novi učenik Denny je, također, huligan…

Ovaj kratki, 22-minutni akcijski film, svojim sirovim, realističnim pristupom i scenama  inspiriranim svakodnevnim životnim situacijama, uspostavlja direktan kontakt sa ciljanom publikom koju čine osobe od 14 do 25 godina starosti, no, moguće ga je koristiti i kao materijal za edukaciju mladih osoba koje nisu imale nasilničko ponašanje ali koje su primjerice zbog loše obiteljske situacije ili, pak, socijalno lošijeg statusa, izložene velikom riziku da iskuse nasilje.

Film je svojevrstan edukativan medijski paket, namijenjen preventivnom djelovanju u borbi protiv svih oblika nasilja. Namjera je da gledanjem filma, gledatelj proširi svoje dotadašnje poimanje pojma nasilja i osoba koje bi se mogle okarakterizirati kao nasilne. Svaka scena filma nabijena je adrenalinskim scenama, prožeta skrivenim porukama kojima se stvara snažan emocionalni učinak kod gledatelja. Pojednostavljeno rečeno, tjera gledatelja da preispituje vlastite stavove o nasilju, o neprihvatljivom ponašanju mladeži, što rezultira potrebom gledatelja da aktivno, u svojoj zajednici polemizira o temi nasilja…

U gledalištu su se nalazili srednjoškolci iz Vukovara i Vinkovaca, a preventivnom programu također su prisustvovali i zamjenik župana Josip Dabro, zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske Goran Lovrić, načelnik PP Vukovar Miro Bradić, predstavnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije Kruno Šarić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Ana Živanović, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković, kao i brojni predstavnici sportskih udruga i organizacija civilnog društva s vukovarskog područja. S posebnom pažnjom cjelokupan program pratili su i gosti, predstavnici policije iz njemačke Savezne pokrajine Baden-Wurttemberg.

 Nakon projekcije filma uslijedio je nastup rock skupine „Opća opasnost".