Vukovaru, ime sveto!

Photo PU_VS/Akcije/Vukovar - 2012/Obljetnica pada Vukovara_300x200.jpg

Foto: PU vukovarsko-srijemska

 Poštovani posjetitelji,

ovih dana, na 21. godišnjicu stradanja, obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., kada je nakon tromjesečne opsade slomljen otpor hrvatskih branitelja. 

Ovogodišnja obljetnica obilježava se pod sloganom: „Vukovaru - ime sveto“, kojom će se i ove godine na dostojanstven i primjeren način odati počast sudionicima obrane Vukovara - grada simbola samostalne hrvatske države.

Očekuje se dolazak cjelokupnog državnog vrha Republike Hrvatske., koji će zajedno s 30-ak tisuća građana, u koloni sjećanja, dana 18. studenoga pješice proći od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata i na taj način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara. 

Na čelu kolone sjećanja bit će pripadnici 204. vukovarske brigade HV-a i svi drugi sudionici obrane grada, a večer uoči, 17. studenoga, uz gradske ulice, od bolničkog groblja, kroz središte Vukovara i pokraj vodotornja do groblja bit će upaljeno više tisuća lampiona za vukovarske žrtve '91. 

Komemorativni program u dvorištu bolnice, ove će godine biti s nastupom Klape HRM-a "Sv. Juraj". Na Memorijalnom groblju nakon polaganja vijenaca kod spomen-obilježja, što će prema protokolu učiniti više od 30 delegacija, molitvu i svetu misu za sve pokojne i nestale predvodit će apostolski nuncij u RH, mons. Alekssandro Derrco dok će propovjedati mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, uz nazočnost drugih crkvenih dužnosnika.

Spomen na žrtvu Borova naselja bit će 19. studenoga, a 20. studenoga Vukovarci će odati počast stradalima u koncentracijskim logorima i žrtvama masovne grobnice na Ovčari. 

Zbog velikog broja sudionika iz cijele Hrvatske, u cilju što bolje organizacije, ovim putem obavještavamo sve koji u Vukovar dolaze organizirano autobusima da slijede naputke prometne policije.

Zbog posebne regulacije prometovanja rezervirano je parkiralište za autobuse u neposrednoj blizini tvornice "Borovo" u Borovu naselju, od kud će svi sudionici programa obilježavanja biti prevezeni gradskim javnim prijevozom do Opće bolnice i središta grada. Nakon svečanog mimohoda, od Opće bolnice Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, za sve sudionike organiziran je povratak do središta grada i parkirališta za autobuse u Borovu naselju, isključivo gradskim javnim prijevozom.

Molimo sve sudionike i pridošle goste da se pridržavaju uputa kako bi se izbjegle nepotrebne gužve i cjelokupna organizacija protekla u najboljem redu kako i dolikuje ovakvim događajima.

                                                                       Policijska uprava vukovarsko-srijemska