Vodeni val stiže - premijer Milanović i ministri Ostojić i Jakovina posjetili Vukovar

Photo PU_VS/poplave-vukovar/DSC03124.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović , ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, danas su posjetili Vukovar, kako bi se „iz prve ruke“ upoznali s mjerama opreza od poplava koje se poduzimaju u zaštiti ugroženih područja.

Jutros je zabilježen vodostaj Dunava kod Batine od 650 cm, što je alarmiralo Županijski stožer za obranu od poplava, pod vodstvom župana Vukovarsko-srijemske županije, Bože Galića, da proglasi redovite mjere obrane od poplava.

Najveći vodeni val na Dunavu u Vukovaru zabilježen 1965. godine kada je dosegao 769 centimetara, a nije isključena ni mogućnost da nadolazeći val bude i viši od tog povijesnog maksimuma. Vrhunac vodnoga vala u Vukovaru se očekuju u nedjelju, a najviši vodostaj mogao biti oko 750 što je za 30 cm više negoli 2006. godine. Stoga se i jutros u obranu Vukovara od nadolazećeg vodenog vala uključilo i stotinu pripadnika Hrvatske vojske, kako bi se uz postojećih 100 tisuća napunjenih vreća pijeska do dolaska vala napunilo još 50-60 tisuća.

S ovim podacima predsjednika Vlade Republike Hrvatske, kao i ministra Jakovinu te ministra Ostojić, upoznao je Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo te Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan, koji su ih i poveli u obilazak najugroženijih područja u Gradu Vukovaru. Posjetili su „Otok sportova“ i „Budžak“, dijelove grada koji su u dosad zabilježenim većim poplavama uvijek bili prve žrtve poplava te "Priljevo" gdje su zatekli Hrvatsku vojsku u punjenju vreća pijeskom. Ovim iznenadnim posjetom premijer i ministri uvjerili su se kako su „zečji nasipi“ već u potpunosti spremni za dolazak vodenog vala, koji se, trenutno, nalazi na 200 km udaljenosti od Vukovara.

U 16,00 sati vodostaj Dunava kod Vukovara iznosi 575 cm, a kod Iloka 565 cm.