Vukovar-mjesto posebnog pijeteta

Photo pu_vs/Akcije/Vukovar Dan sjećanja 2014/IMG_7932.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine Republika Hrvatska danas obilježava pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“. Kako bi se poklonilo žrtvama i s pijetetom odala počast, u herojski grad danas je stiglo na desetke tisuća ljudi, na čelu s predsjednicima države i Vlade RH, Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem te potpredsjednikom  Sabora RH Miloradom Batinićem.

Obilježavanje Dana sjećanja započelo je ispred Opće županijske bolnice Vukovar, gdje je održan prigodni program. Minutom šutnje odana je počast svim poginulim i nestalim braniteljima i civilima, kao i svim nevinim žrtvama Domovinskog rata. Program je svečano uveličala klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj izvodeći prigodne pjesme, dok je poznati Vukovarac, kazališni, televizijski i filmski glumac Darko Milas izveo nekoliko recitala posvećenih simbolu Domovinskog rata – gradu Vukovaru.

Tradicionalna kolona sjećanja s najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske, hrvatskih županija i Grada Vukovara krenula je od Opće bolnice istim putem kojim su prije 23 godine Vukovarci hrvatske nacionalnosti protjerani iz svog grada, kako bi podno Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Nakon što je Kolona sjećanja prošla Križni put i stigla na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, vijence su položili predsjednik Republike Hrvatske, te izaslanstva Hrvatskog Sabora, Vlade Republike Hrvatske, Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije, 204. Vukovarske brigade HV i 4. bojne gardijske brigade ZNG, Grada Vukovara i braniteljskih udruga grada Vukovara, Grada Zagreba, Hrvatske zajednice županija, Vukovarsko-srijemske županije, gradova i općina prijatelja grada Vukovara: Dubrovnika, Sinja, Šibenika, Trogira i općine Dugopolje.

Nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju  državni vrh uputio  se prema Ovčari, mjestu masovne grobnice na kojem su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi i JNA u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine, tijekom srpske okupacije Vukovara počinili najveći pojedinačni pokolj tijekom Domovinskog rata, ubivši nekoliko stotina civila i vojnika. S članovima Diplomatskog zbora, i predstavnicima državnih institucija, položili su  vijenac i zapalili svijeće podno Spomen obilježja na masovnoj grobnici.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine završilo je svetom misom za sve pokojne i nestale, na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.