Sahranjen ratni načelnik nekadašnje Policijske uprave Vukovar

Photo Pu_vs/Sahrana/Stipe Pole/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Uz najviše vojne i policijske počasti danas je u 12.00 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru sahranjen načelnik nekadašnje Policijske uprave Vukovar. Od legendarnog ratnog načelnika oprostili su se najviši predstavnici policije, vojske, braniteljskih udruga, suborci te predstavnici lokalne uprave i samouprave. U ime Ravnateljstva policije sahrani su nazočili Miroslav Puž, ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU vukovarsko-srijemske i  Sandra Veber, voditeljica Službe za prevenciju Ravnateljstva policije, koja se posljednji put  obratila velikom čovjeku koji nas je svojom hrabrošću i požrtvovnošću sve zadužio Stipo Pole.

Stipo Pole prvi i posljednji načelnik Policijske uprave Vukovar, nakon kratke i teške bolesti, preminuo je u 69. godini života.

Ratni načelnik Policijske uprave Vukovar, u Ministarstvu unutarnjih poslova je bio od svibnja 1971. godine. Nakon vježbeničkog staža pa sve do 1982. godine radio je poslove iz djelokruga rada prometne policije, od pozorničko-patrolne djelatnosti preko vođe auto-ophodnji i vođe prometnog sektora.Od 1982. godine obavlja poslove pomoćnika zapovjednika Stanice policije Vukovar sve do 1990. godine kada postaje zapovjednikom Odjeljenja za granicu u Vukovaru. 1. srpnja 1991. godine Stipe Pole postaje načelnikom tadašnje Policijske uprave Vukovar.

Načelnik Pole je od početka ratnih zbivanja organizirao obranu grada Vukovara te je svakodnevno obilazio prvu crtu bojišnice, koordinirao pojedinačne akcije obrane Mitnice, Sajmišta, Lušca i Borova naselja te je do samog sloma obrane grada, održavao sastanke i sa zapovjednicima Zbora narodne garde.Kada je postalo izvjesno da je otpor neprijatelju postao nemoguć, o tome je putem radio veze izvijestio zapovjednike obrane, te pokušao organizirati proboj iz neprijateljskog obruča i povlačenje preživjelih branitelja i civila iz grada.

S većinom branitelja, Stipo Pole je tijekom noći 18. studenog 1991. godine napustio Vukovar. Preostali odnosno preživjeli sastav Policijske uprave Vukovar ponovno je okupio u Zagrebu, u sastavu tadašnjeg VI Odjela Službe za zaštitu ustavnog poretka. Službu je obnašao do travnja 1995. godine, kada odlazi u mirovinu i posvećuje se pisanju ratnih memoara.

PU vukovarsko-srijemska obitelji i prijateljima pokojnog kolege izražava iskrenu sućut. Neka mu je vječna slava i hvala.