30. kolovoz-Međunarodni dan nestalih osoba

Photo PU_VS/Neno/NENO.jpg

Ujedinjeni narodi 30. kolovoza su proglasili Međunarodnim danom nestalih osoba. Ovaj dan neizbježna je prilika da barem jednom godišnje aktualizira rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba

Foto: ilustracija

Ujedinjeni narodi 30. kolovoza su proglasili Međunarodnim danom nestalih osoba. Ovaj dan neizbježna je prilika da barem jednom godišnje aktualizira rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba, ali i senzibilizira i pouči javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo u cjelini ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

NENO…

Svoj doprinos u pronalasku nestalih osoba dalo je i Ministarstvo unutarnjih poslova putem posebne Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO), koja je objavljena na web stranici Ministarstva, ali i na web stranicama svih policijskih uprava. NENO sadrži profile nestalih osoba na području Republike Hrvatske za kojima policija traga, a za koje postoji bojazan da im se nešto dogodilo, uz kratki opis okolnosti pod kojima je osoba nestala. 

Nestanak osobe može se prijaviti u svakom Operativno-komunikacijskom centru policijske uprave ili policijskoj ispostavi, no, najefikasnije je prijavu podnijeti osobno u najbližoj policijskoj postaji ili u policijskoj postaji na čijem području je osoba nestala jer će prilikom uzimanja podataka o nestaloj osobi trebati dati odgovore na pojedina specifična pitanja. Također, postoji i mogućnost da se nestanak osobe direktno prijavi (on line) u samu evidenciju, uz uvjet da osoba koja prijavljuje nestanak ostavi podatak koji je provjerljiv.

NENO daje mogućnost postavljanja do pet fotografija nestale osobe, što uvelike pomože u traganju. Svi podaci koji se objave u ovoj evidenciji su javni, a letak sa fotografijom i podacima nestale osobe mogu se ispisati iz PDF-formata te lijepiti po svim oglasnim stupovima i mjestima pojačanog protoka ljudi.

Na današnji dan 2 556 osoba nalazi se u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (obuhvaćene su i nestale osobe tijekom Domovinskog rata, obuhvaćaju oko 70% od navedene brojke).

Ratna zbivanja

Ratna zbivanja '90-tih godina 20. stoljeća ostavila su za sobom na tisuće nestalih osoba. Prema podacima Međunarodne komisije za nestale, na području bivše Jugoslavije traži se oko 13 800 osoba. Republika Hrvatska, prema podacima Uprave za zatočene i nestale osobe, traga za  sudbinom 1591 osobe nestale u Domovinskom ratu.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska i dalje traga za desetoricom svojih djelatnika, nestalih za vrijeme Domovinskog rata, za trajanja obrane Grada Vukovara i okolice. To su:

Blašković Miroslav

Bradarić Josip

Grejza Milan

Hegeduš Tomislav

Iličić Zdenko

Lukenda Branko

Rep Josip

Žeravica Dominik

Živković Damir

Župarić Ivan

 

U dosadašnjem rješavanju sudbine nestalih u Domovinskom ratu ključnu su ulogu imale informacije prikupljene iz svih raspoloživih izvora - od samih građana i udruga, nadležnih tijela RH pa na dalje. Nažalost, protekom vremena broj i pouzdanost informacija se smanjuje. Stoga je Uprava za zatočene i nestale, koja djeluje pri Ministarstvu branitelja, putem posebno osmišljenog letka apelirala na sve građane koji raspolažu bilo kakvim saznanjima o nestanku pojedine osobe, ili, pak, o informacijama o lokacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica, da anonimno prijave svoja saznanja i na taj način pomognu u rasvjetljavanju okolnosti nestanka barem jedne osobe.

Nadamo se kako će se barem jednom godišnje, na 30. kolovoza, u osoba koje još nisu skupile hrabrosti i svoja saznanja o nestaloj osobi prijavile nadležnim tijelima, probuditi empatija te će ih nagnati da učine pravu stvar kako bi barem jednoj obitelji omoguće mir i spokoj nakon niza godina svakodnevne tuge i boli.