Nastavljeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Photo PU_VS/Akcije/Vukovar - 2012/IMG_6993-A_300x200.jpg

 Foto: PU vukovarsko-srijemska

U ponedjeljak, 19. studenoga, u Borovu Naselju, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2012. godine, započeo je u jutarnjim satima, kada su učenici osnovnih škola Grada Vukovara-Borova Naselja, zapalili svijeće na križnom putu od kombinata Borovo Commerca do crkve Gospe Fatimske.

Program obilježavanja sjećanja nastavljen je podno Zida plača, kod nekadašnjeg Borovo Commerca, koji je tijekom agresije na Vukovar služio kao sklonište ali i pričuvna bolnica. U njemu je na taj dan, prije 21 godinu, bilo više od tisuću građana koji su očekivali spas. Toga dana u Borovu naselju ubijena je 51 osoba dok je tijekom tri mjeseca borbi u ovome dijelu Vukovara poginulo 176 civila i branitelja, a njih 48 izvedeno je iz Borova Commerca i do danas se vode kao nestali. Podno Zida plača vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva županija i gradova, ministarstava u RH, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogi drugi. Ispred Policijske uprave vijenac je položio i svijeću zapalio, načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske gospodin Blaž Topalović s bližim suradnicima. Nakon završenog programa, kolona sjećanja krenula je „križnim putem“ od Borovo Commerca do crkve Gospe Fatimske, u kojoj je svetu misu za sve pokojne i nestale, kao i propovijed predvodio monsinjor Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Nakon završene svete mise, pod motom „Svjedočenjem protiv zaborava“, na obali Dunava u Borovu (selu), odana je počast hrvatskim braniteljima i civilima stradalim 1991. godine u Borovu (selu), polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, kao i kod obližnje farme „Lovas“, gdje su ubijene i pokopane 24 osobe.