Vinkovci: Obilježen Dan ružičastih majica

Photo PU_VS/Akcije/Dan ruzicastih majica/naslovna.JPG

Foto: Grad Vinkovci

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica,  jučer, 24. veljače, u Velikoj gradskoj vijećnici grada Vinkovaca, provedene su preventivne aktivnosti na temu prevencije nasilja među mladima, sudionik kojih je bila i policijska službenica za prevenciju iz Ureda načelnika.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

U Hrvatskoj je  obilježavanja tog dana inicirao Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova, a podršku borbi protiv vršnjačkog nasilja uskoro su dale brojne poznate osobe, saborski zastupnici, odgojno-obrazovne institucije, policija i drugi subjekti u društvu.

Nasilje, u svim svojim oblicima, predstavlja velik problem u društvu u kojem živimo. Događa se u školama, na ulici, u obiteljskim domovima, na internetu, na sportskim stadionima i na brojnim drugim mjestima. Sveprisutno je i ono je nažalost, naša svakodnevica.

Nasilje ostavlja brojne posljedice, prije svega na psihičko i fizičko zdravlje, no isto tako i na socijalni život osobe koja ga je proživjela. Stoga je svaki doprinos u prevenciji nasilja puno vredniji od napora otklanjanja posljedica koje nasiljem nastaju.

Vođeni time, ali i iskustvom u provođenju mnogih programa prevencije nasilja i educiranja u smislu zaštite od nasilja, policijska službenica za prevenciju odazvala se pozivu Grada Vinkovaca da sudjeluje u interaktivnoj radionici za učenike, predstavnike svakog razreda, uzrasta od 5 do 8. razreda osnovnih škola s područja Grada Vinkovaca kao i predstavnike Dječjeg gradskog vijeća, kojem prilikom je s istima razgovarala o problemu nasilja, što je sve nasilje, kako ga prepoznati i kako se zaštiti kao i o zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i prijavljivanja. U sklopu radionice, prezentirane su i aktivnosti koje policijski službenici provode u suradnji s partnerima na lokalnoj razini kroz nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja“, a koji je usmjeren na izgradnju kulture nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. U sklopu radionice održano je i predavanje gđe. Stefanie Jade Horvat, školske psihologinje iz srednje Strukovne škole Vinkovci, koja je djeci pojasnila znakove koji kod školaraca ukazuju na nasilno ponašanje, odnosno izloženost istom, prezentirala korake u rješavanju sukoba kao i sa prednostima asertivnog načina komuniciranja ili kako se zauzeti za sebe a pri tom ne povrijediti drugoga.

Radionici  su prisustvovali i zamjenici gradonačelnika Ivan Bosančić i Tomislav Šarić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Gale, kao i brojni stručni suradnici iz osnovnih škola s vinkovačkog područja.  

Za očekivati je da će provedba ovakvih zajedničkih  preventivnih aktivnosti doprinijeti  boljem prepoznavanju problema vršnjačkog nasilja od strane djece i mladih, te boljoj informiranosti u pogledu mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi se zaštitili, prijavili nasilje i dobili svu potrebnu pomoć i podršku. 

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.