Zimski uvjeti na cestama

Photo PU_VS/Akcije/Zima-2011/zima.jpg

S obzirom da su nastupili zimski uvjeti na cestama vozače i ostale sudionike u prometu želimo podsjetiti na zakonsku regulativu koja definira zimske uvjete na cestama i zimsku opremu.

 Foto: PU vukovarsko-srijemska

S obzirom da su nastupili zimski uvjeti na cestama vozače i ostale sudionike u prometu želimo podsjetiti na  zakonsku regulativu koja definira zimske uvjete na cestama i zimsku opremu:

Na temelju članka 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama – NN 67/08; 

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. 

Novčanom kaznom u iznosu 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka. 

Jednako tako, na temelju članka 94. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama – NN 51/10;       

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Napominjemo s razine ove Policijske uprave:

U vrijeme zimskih uvjeta na cestama, od strane policijskih službenika, striktno i dosljedno će biti kažnjeni vozači koji upravljaju vozilom bez navedene propisane zimske opreme odnosno u vrijeme propisane zabrane.