Izvanredna konferencija za novinare: Operativna akcija "Passage"

Photo PU_VS/Tiskovna/Trgovina ljudima/slika 1.JPG

VINKOVCI/ U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, danas je, s početkom u 12,00 sati, održana izvanredna konferencija na novinare na kojoj su prezentirani rezultati operativne akcije „Passage“. Riječ je o akciji koja ima međunarodni karakter, a čiji je nositelj Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, danas je,  s početkom u 12,00 sati, održana izvanredna konferencija na novinare na kojoj su prezentirani rezultati operativne akcije „Passage“. Riječ je o akciji koja ima međunarodni karakter, a čiji je nositelj Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

Na konferenciji su, pored Miroslava Puža, ovlaštenog za obavljanje poslova načelnika PU vukovarsko-srijemske, koji je čestitao svim policijskim službenicima na uspješno završenoj akciji „Passage“, o pojedinostima akcije govorili izravni rukovoditelji provedbe akcije- ispred PNUSKOK-a Dejan Dretar, potom voditelj Odjela organiziranog kriminaliteta PU vukovarsko-srijemske Mario Lozančić te voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Mile Orešković.

O operativnoj akciji „Passage“:

Nakon zaprimljenih i analiziranih informacija o više hrvatskih državljana koji se bave krijumčarenjem osoba, u suradnji s USKOK-om , krenulo se početkom veljače 2014. godine,  s provođenjem operativne akcije „Passage“. Prikupljena saznanja ukazivala su kako se državljani Republike Kosovo i Republike Srbije krijumčare preko teritorija Republike Hrvatske, u cilju dolaska do odredišta-zemalja Europske unije. Kao ruta krijumčarenja utvrđena je tzv. „zelena granica“ uz Granični prijelaz Bajakovo. Osobe su krijumčarene u raznim prijevoznim sredstvima, uz pomoć vodiča, do Istre, odakle su, također preko „zelene granice“ uz Republiku Sloveniju prebacivane u Republiku Sloveniju do zemalja zapadne Europe.

U sklopu akcije, protiv ukupno 13 osumnjičenih osoba, što državljana Republike Hrvatske što Republike Srbije, podnesena je kaznena prijava USKOK-u. Od navedenih osoba, osam osoba je uhićeno, dok je za pet osoba raspisana potraga.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnova sumnje kako su osumnjičene osobe, u najmanje 12 događaja, počinile kaznena djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj“ iz članka 326. u svezi čl. 328. „Zločinačko udruženje“ i čl. 329 KZ-a „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ na način da su organizirali prebacivanje stranih državljana s područja Republike Kosovo i Republike Srbije na područje Istre, te dalje na područje zemalja odredišta u EU, za iznos ne manji od 3.400,00 eura po osobi, čime su od veljače 2014. godine ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 214.000,00 eura.

Također je utvrđeno kako su dva policijska službenika PU vukovarsko-srijemske, koji su obavljali poslove granične policije na GP Bajakovo, za novčanu nagradu, stranim državljanima, uz dogovor s ostalim osumnjičenim pripadnicima zločinačkog udruženja, omogućavali ulazak i boravak u Republici Hrvatskoj, iako su znali da navedene osobe ne ispunjavaju uvjete za ulazak i boravak na području Republike Hrvatske, čime su počinili kaznena djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj iz članka 326. Kaznenog zakona u sastavu zločinačkog udruženja iz članka 328. Kaznenog zakona i Primanje mita iz članka 293. Kaznenog zakona.