Izviješće o završenoj akciji "Manje oružja - manje tragedija !"

Photo PU_VS/Akcije/Manje oruzja-manje tragedija/bombe.jpg

 Foto: PU vukovarsko-srijemska

Neprestana težnja za smanjenjem posjedovanja nelegalnog oružja zajednička je zadaća svih institucija, a osobito Ministarstva unutarnjih poslova. Da bi se izbjegle nesreće pri rukovanju oružjem i eksplozivom, najčešće mladih, neiskusnih i nestručnih osoba, osobito je važno preventivno reagirati. Upravo iz tih razloga PU vukovarsko-srijemska, od 21. listopada, na području cijele Županije vukovarsko-srijemske, započela je s intenziviranje akcije pod nazivom „Manje oružja – manje tragedija“, koja je trajala sve do 16. prosinca.

Akciju „Manje oružja – manje tragedija“, Ministarstvo unutarnjih poslova organizira u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, a kampanja se financira od strane Europske unije krozregionalni projekt „SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe“.Akcija ima za cilj stvaranje pretpostavki za sigurniju budućnost u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru, kao i težnja za uspostavljanjem snažnije veze između javnosti i policije. Više informacija o samoj akciji sažeto je u službenom priopćenju Odjela za odnose s javnošću MUP RH, koje ovom prilikom jednako tako objavljujemo.

Značajan doprinos provođenju akcije na području PU vukovarsko-srijemske, dali su Hrvatski centar za razminiranje Sisak, Gradsko društvo crvenog križa Vinkovci, TS Đeram, Dalibor Bartulović (poznat kao Shorty) tevinkovački nogometni klub HNK Cibalia, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo za njihov doprinos i sudjelovanje u provođenju akcije. Jednako tako zahvaljujemo se i svim predstavnicima gradova i općina, braniteljskih udruga te Lovačkog saveza VSŽ, koji su sudjelovali u povratu  oružja ili su svojim angažiranjem doprinijeli pravilnom informiranju.

Uzimajući u obzir da je cilj ukupne aktivnosti bio da se animira i informira što veći broj građana, koji posjeduju ili znaju za nedozvoljeno oružje, da isto prijave policiji na telefonski broj 192 radi predaje ili onesposobljavanja, našu posebnu zahvalnost upućujemo i  predstavnicimatiska i javnih medija, koji su bili naš ključni partner u provedbi akcije.

O samoj uspješnosti provedbe Akcije, najviše govori podatak da je u posljednja dva mjeseca, na području PU vukovarsko-srijemske, dragovoljno predan veliki broj raznog automatskog, poluautomatskog, rasprskavajućeg, dugog i kratkog oružja, streljiva te eksploziva, što dovoljno govori o velikoj volji građana u vračanju zaostalog nelegalnog oružja. 

Od 21. listopada  do 16. prosinca 2011. godine građani su dragovoljno predali sljedeće količine oružja:

Podaci o predanim količinama oružja i eksploziva
  X - XII  2010. godine 21.10.2011. - 16.12.2011.
eksploziv 22 kg 2,6 kg
vatreno oružje 5 kom 18 kom
minsko-eksplozivna sredstva 47 kom 84 kom
streljivo 2804 kom 6390 kom

Ovom prilikom, podsjećamo sve građane kako oni i dalje mogu bez vremenskih ograničenja predati zabranjeno i dozvoljeno oružje. Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Dovoljno je samo da se s punim povjerenjem obrate najbližoj policijskoj upravi/policijskoj postaji, ili na broj 192, nakon čega će policijski službenici u civilu (sa civilnim službenim vozilom) doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.

Također je važno naglasitida građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192.

Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.

Podsjećamo da se građani mogu o dobrovoljnoj predaji i legalizaciji oružja dodatno informirati i putem besplatne telefonske linije, na broj 0800 88 92. 

 Ilegalno oružje ne čini ljude sigurnima, ono ugrožava život i vlasnika i osoba koje sa njim žive. 

PU vukovarsko-srijemska zahvaljuje se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.