Intenziviranje preventivne kampanje "Manje oružja manje-tragedija

Photo PU_VS/Eksploziv/logo-manje oruzja/momt01.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova RH započelo je 2007. godine, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj, s preventivnom kampanjom prikupljanja ilegalnog oružja po nazivom "Manje oružja - manje tragedija".

Foto: ilustracija

  

Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj život sigurnijim!

 

Ministarstvo unutarnjih poslova RH započelo je 2007. godine, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj, s preventivnom kampanjom prikupljanja ilegalnog oružja po nazivom "Manje oružja - manje tragedija".

Kampanja je neposredno vezana za odredbe Zakona o oružju koji predviđa vremenski neograničenu dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez ikakvih sankcija i uz potpunu diskreciju.

 Nekoliko je ciljeva kampanje:

  • doprijeti do svih dobnih skupina koje nedozvoljeno posjeduju oružje
  • doprijeti do ljudi koji namjeravaju ilegalno nabaviti oružje
  • podići razinu društvene svijesti o pitanjima sigurnosti u odnosu na vatreno oružje i eksplozivna sredstva
  • podići razinu sigurnosti i zaštite u društvu
  • smanjiti učestalost oružanog nasilja u društvu.

U 2016. godini u akciji „Manje oružja-manje tragedija“ građani su dragovoljno predali 12 komada automatskog oružja, 3 komada poluautomatskog i repetirajućeg oružja, 353 komada rasprskavajućih minsko-eksplozivnih sredstava(mine, ručne bombe i dr.) 13 090 komada streljiva te 28,5 kg eksploziva.

U 11 mjeseci 2017. godine građani su dragovoljno predali 8 komada automatskog oružja, 8 komada poluautomatskog i repetirajućeg oružja, 332 komada rasprskavajućih minsko-eksplozivnih tvari(ručne bombe, mine i dr.), 10 660 komada streljiva te 6,4 kg eksploziva.

Uzimajući u obzir navedene podatke, za pretpostaviti je kako je po kućama ili u podrumima, skriven još uvijek značajan broj ilegalnog oružja, koja su na neodgovarajući način uskladištena te postoji velika mogućnost njihovog samoaktiviranja, a posljedice toga mogu biti vrlo kobne. Uz to, postoje i nesavjesni pojedinci koji oružje ostavljaju na područjima dostupnim drugim građanima kao i djeci, a što je od iznimnog značaja za sigurnost svih građana.

Podsjećamo, ovom prilikom,  sve građane kako je preventivna akcija „Manje oružja, manje tragedija“i dalje u tijeku, stoga se pozivaju svi građani koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo, da ga dragovoljno predaju, bez straha od ikakve sankcije

Skrećemo pozornost građanima da oružja koja namjeravaju predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192, nakon čega će na njihovu kućnu adresu doći stručni i osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći,  u vozilima bez policijskih obilježja, preuzeti oružje i izdati potvrdu o preuzimanju.