Obilježena 23. obljetnica pogibije 12 hrvatskih redarstvenika

Photo PU_VS/12 redarstvenika/02.05.2013.g/3.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Na 23. obljetnicu ubojstva dvanaestorice pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci, s pijetetom se prisjećamo tragičnih događaja koji su se 2. svibnja 1991. godine dogodili u Borovu Selu.

Ubojstvo dvanaest mladih policajaca prva je kolektivna žrtva na putu stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske države. Njih su 2. svibnja 1991. godine u Borovom Selu (današnjem Borovu) prilikom akcije spašavanja dvojice kolega, koji su zarobljeni noć ranije, iz zasjede ubili, a potom i masakrirali, pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Toga dana ubijeni su: Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968) i Mladen Čatić (1971.). Ranjen je 21 policajac.

Svečanost odavanja počasti poginulim redarstvenicima započela je komemoracijom podno Spomen obilježja poginulim policajcima u Borovu, gdje su vijence položili i svijeće zapalili roditelji i članovi obitelji dvanaestorice poginulih hrvatskih redarstvenika.

Polaganju zajedničkog vijenca Predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog Sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske prisustvovali su Vlado Marić, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske, a ujedno i predsjednik Savjeta za ratne veterane u Uredu predsjednika, u ime predsjednika Hrvatskog Sabora Damir Rimac, saborski zastupnik, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova. Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske prilikom polaganja vijenca činili su Predrag Matić, ministar branitelja i Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova te general bojnik Mate Pađen, zamjenik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, kao izaslanik ministra obrane Ante Kotromanović.

Vijence su također položila i svijeće zapalila izaslanstva Ravnateljstva policije predvođena glavnim ravnateljem policije Vladom Dominić, izaslanstva Županije vukovarsko-srijemske, Grada Vukovara, izaslanstvo Udruge prvi hrvatski redarstvenik, izaslanstvo Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, suborci poginulih dvanaest hrvatskih policajaca i mnogi drugi.

Na komemoraciji prisutnima se obratio mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij, ističući „kako se svaki put kada dođemo u Borovo Selo u svima nama bude sjećanja na potresne događaje iz 1991. godine, na smrt dvanaest hrvatskih vitezova.“ Naglasio je kako bi svi trebali odati zahvalnost roditeljima hrvatskih policajaca jer su u ih naučili što je ljubav prema Domovini i bližnjima. Također je poručio kako obilježavanjem ovog tragičnog događaja „s ovog svetog mjesta hrvatski narod želi poručiti svijetu kako je ljubav jača od mržnje, a samo je mir garancija života, kao i poštivanje čovjeka bez obzira na njegovu vjersku pripadnost“, nakon čega je mons. Jezerinac prisutne okupio u zajedničkoj molitvi.

Memorijal je nastavljen u Vinkovcima gdje je, u crkvi „Svetih Euzebija i Poliona“, za sve pokojne redarstvenike služena koncelebrirana sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac. U prigodnoj propovjedi, monsinjor je istaknuo kako je „smrt dvanaestorice hrvatskih policajaca bila prva kolektivna žrtva na putu ka stvaranju samostalne hrvatske države, zbog čega njihova imena nikada ne smiju pasti u zaborav.“ Prije blagoslova, obratio se i mons. Tadija Pranjić, za kojega je ovaj dan posebno težak jer je upravo on, prije 23. godine, mlade policajce ispratio na vječni počinak. „Neke se, nama nedokučive stvari, mogu preboljeti jedino molitvom, koja je i spasila hrvatski narod te je sve prisutne na misnom slavlju pozvao na molitvu za mir i spokoj hrvatskih redarstvenika.

Komemoracija je završena otvorenjem „Memorijala dvanaest redarstvenika“ kojeg je otvorio Miroslav Puž, ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU vukovarsko-srijemske, a u sklopu kojeg su tradicionalno održane i utrke „Dvanaest redarstvenika“. Ove godine, više od 1300 sudionika, učenika osnovnih i srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije, policijskih službenika i predstavnika Hrvatske vojske, istrčalo je 12 utrka od kojih je svaka nazvana imenom po jednog ubijenog hrvatskog redarstvenika.