Građani, oprez! Čuvajte torbe, novčanike i osobne stvari

Photo PU_VS/Kradje/torba1.JPG

Upozoravamo građane kako su s dolaskom ljepšeg vremena, policijski službenici uočili porast broja krađa ručnih torbica, novčanika, mobitela i drugih vrijednih osobnih predmeta. Počinitelj najčešće iskoristi nepažnju vlasnika – mobiteli uglavnom nestaju u kafićima, sportskim dvoranama, čekaonicama zdravstvenih ustanova, prilikom hodanja ulicom ili parkom, a novčanici uglavnom u blizini ili u samim trgovačkim centrima, na kioscima, prilikom izlaska ili ulaska u automobil.

Foto: ilustracija

Novčanike i ostale vrijedne stvari ne ostavljajte bez nadzora    

Upozoravamo građane kako su s dolaskom ljepšeg vremena, policijski službenici uočili porast broja krađa ručnih torbica, novčanika, mobitela i drugih vrijednih osobnih predmeta.

Počinitelj najčešće iskoristi nepažnju vlasnika – mobiteli uglavnom nestaju u kafićima, sportskim dvoranama, čekaonicama zdravstvenih ustanova, prilikom hodanja ulicom ili parkom, a novčanici uglavnom u blizini ili u samim trgovačkim centrima, na kioscima, prilikom izlaska ili ulaska u automobil.

Osim materijalne štete, koja varira od male do značajne, vlasnika ukradene stvari očekuje vrlo često i suočavanje sa dodatnim komplikacijama od kojih su najčešće: prijava nestalih dokumenata, izrada novih, blokiranje bankovnih kartica ili pak suočavanje s njenom neovlaštenom uporabom, što je počinitelju olakšano korištenjem pinova koji su bili zapisani na papirićima u novčanicima. Najbolji način borbe protiv ovih vrsta krađa je preventivno djelovanje svakog pojedinca, jer dovoljna je mala neopreznost da netko postane žrtvom krađe.

Zbog toga je važno da vrijedne stvari, novac i dokumente nikad, pa ni u vlastitom uredu, ne ostavljate bez nadzora.

Mjere opreza su da:

  • ne ostavljajte bez nadzora, na javnim mjestima gdje se kreće veći broj ljudi, odjevne predmete ili torbice u kojima držite novac i druge vrijedne predmete
  • stalno imajte pod nadzorom novac i ostale vrijedne stvari koje nosite sa sobom
  • provjerite je li vam torba zatvorena
  • ne nosite sve vrijednosti zajedno - odvojite novac od dokumenata
  • pazite kada vadite novčanik na javnom mjestu
  • nikada ne nosite PIN broj uz bankovnu karticu
  • ne nosite sa sobom dokumente koji vam nisu potrebni.

Ako vam se ipak dogodi da vas pokradu, prijavite to odmah policiji na telefonski broj 192.