Prkovci: Za Dan policije, vinkovački policajci proslavili obnavljajnje Svetišta Gospe Lurdske

Photo PU_VS/Akcije/Prkovci_Dan policije/P9290024_300x200.jpg

 Foto: PU vukovarsko-srijemska

U četvrtak, 29. rujna, povodom blagdana Svetog Mihaela i Dana policije, policijski službenici Policijske postaje u Vinkovcima s ispostavom Markušica, obilježili su svoj dan na području mjesta Prkovaca u Vukovarsko-srijemskoj Županiji.

Dan policije, slavimo na dan svetoga Mihaela, zaštitnika kršćanstva, koji je na čelu vojske anđela, u borbi dobra i zla, izabrao pravi put i ušao u vječnost.

Po tim životnim stavovima i uvjerenjima, kao što Vam je poznato, radi i naša policija, koja je i u najtežim trenucima za našu zemlju, u samom početku Domovinskog rata , bila ta koja je prva stala u obranu domovine ne štedeći svoje živote, a uspostavom samostalne i suverene Republike Hrvatske nastavila obavljanje  poslova očuvanja mira, reda i dostojanstva svakog čovjeka i građana.

Program obilježavanja Dana policije započeo je svetom misom u Svetištu Gospe Lurdske u Prkovcima, koju je u spomen na sve poginule, nestale i umrle policijske službenike Policijske uprave vukovarsko-srijemske prikazao Retkovački župnik Marinko Markić.

Tijekom propovjedi, župnik Marinko, istaknuo je hrabrost policijskih službenika tijekom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, koje se nastavilo i u mirnodopskim uvjetima, gdje je upravo policija ta, koja na zemlji održava javni red i mir, učeći iz dijela svog nebeskog zaštitnika Sv. Mihaela.

Nakon završenog euharistijskog slavlja, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, gospodin Luka Barunčić, zahvalio se župniku na služenoj nakani svete mise, zahvalio se djevojčicama crkvenog zbora, koje su svojim pjesmama dodatno uveličali slavlje te potakli policijske službenike i na buduće časno i pošteno obavljanje policijskih poslova, kao i sponzorima uz čiju potporu su upravo policijski službenici PP Vinkovci s ispostavom Markušica dodatno uredili Svetište Gospe Lurdske. U obraćanju nazočnim vjernicima, glasnogovornik je izrazio zadovoljstvo što je policija od 90-tih godina, prošlog stoljeća sve više otvorena za javnost, što se javnost sve više okreće prema policiji i što policiju sve više smatra svojim zemaljskim zaštitnikom „Anđelom Mihaelom“. U izlaganju, podsjetio je na 91 poginulog, 10 nestalih i 211 ranjenih policijskih službenika PU vukovarsko-srijemske stradalih tijekom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, čija je jedna od zasluga i ta što su svojim žrtvama u borbi protiv zemaljskog zla, izvojevali slobodu i stvorili preduvjet za mir i spokoj u ovim krajevima.

Obilježavanje blagdana Sv. Mihaela i Dana policije nastavljen je u lovačkoj kući u šumi „Merolino“, uz tamburaše, policijske službenike policijske postaje, drage nam goste iz civilnih i vjerskih vlasti te sponzore o čemu će biti riječi malo kasnije.

Zašto su policijski službenici Policijske postaje Vinkovci s ispostavom Markušica, za obilježavanje svoga dana izabrali baš Svetište Gospe Lurdske u Prkovcima?

Pitanje je to koje bi svakako trebalo zainteresirati sve čitatelje.

Naime, policijski službenici obnašajući časno, pošteno i predano svoju policijsku službu, u kontaktu s župnikom Retkovačkim ( čija filijala je mjesto Prkovci ),  gospodinom Markićem i mještanima Prkovaca, uvidjeli su potrebu dodatnog uređenja Svetišta Gospe Lurdske u Prkovcima, što je akcija, hvale vrijedna.

Nakon ideje, policijski službenici, razmotrili su mogućnosti, te je odluka donesena da uz pomoć sponzora i uz svoj vlastiti rad, tijekom slobodnoga vremena svetište učine mjestom gdje će se hodočasnici  osjećati još ugodnije i toplije. Stoga su u izgrađeni stambeni objekt u neposrednoj blizini svetišta izradili, postavili i dovršili muški i ženski sanitarni čvor, a na sam objekt postavili plastičnu stolariju. Također, angažirali su se u uređenju prilaznog puta svetištu, nasuvši ga sitnim kamenom tzv. tucanikom.

Uz najveći rad policijskih službenika, pripomogli su i vjernici filijale Prkovaca, a opremu i materijal, darovali su sponzori: poduzeće „Vinkoprom“ d.o.o. iz Vinkovaca, poduzeće „Cestorad“ d.d. iz Vinkovaca, poduzeće „Grad Export“ d.o.o. iz Vinkovaca, „Eurko“ d.d. iz Vinkovaca, poduzeće „Blažević“ d.o.o. iz Vinkovaca, poduzeće „Zuki“ d.o.o. iz Vinkovaca, tvrtka „Interijer drvopaneli stolarija“ d.o.o iz Andrijaševaca i tvrtka „Ekogradnja“ d.o.o. iz Darde  , kojima se policijski službenici Policijske postaje Vinkovci, s ispostavom Markušica i ovom prilikom zahvaljuju na darovanom.

Koliko je ova akcija uređenja svetišta hvale vrijedna, govori i činjenica, što je župnik Retkovački, gospodin Markić, nakon odslužene svete mise na dan Svetog Mihaela, zaštitnika policije, Policijskoj postaji Vinkovci s ispostavom Markušica poklonio jednu sliku, kako bi mogla krasiti zidove zgrade policije i uvijek sjećati na vrijedne ruke i široko srce policijskih službenika. Sliku, u ime Policijske postaje, primio je načelnik PP, gospodin Marijan Sičanica.

Nadamo se da će ova akcija policijskih službenika imati pozitivan odjek u javnosti i služiti kao poticaj na humanitarni rad i u budućnosti.

U Vinkovcima, o Svetom Mihaelu 2011. godine.