Proljepšanje vremena i povećan oprez u cestovnom prometu

Photo PU_VS/Savjeti gradjanima/4.jpg

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Nakon hladnijeg vremena, dolazi nam sunčano  i suho vrijeme, koje mogli bi smo reći nerijetko „povede“ vozače, te se manje pridržavaju pravila u prometu, lakše stišću papučicu gasa, što u konačnici najčešće vodi do nastanka prometne nesreće.

Dolaskom toplijih dana približava se i još jedna motociklistička sezona te izlazak sve većeg broja vozača mopeda i motocikla na naše prometnice. Kao što vam je poznato, vozači motocikla i mopeda su, uz pješake, najizloženija skupina u prometu jer su s obzirom na relativno male udaljenosti koje prelaze, još uvijek previše izloženi prometnim nesrećama. Poražavajuća statistika, naime, govori da poginuli vozači mopeda i motocikla, čine udio od oko 20% u ukupnom broju poginulih osoba u prometnim nesrećama na razini Republike Hrvatske pa je tako tijekom 2011.g. na hrvatskim prometnicama u prometnim nesrećama živote izgubilo 85 vozača mopeda i motocikla, dok je 2.609 vozača zadobilo lake ili teške tjelesne ozlijede. Na području PU vukovarsko-srijemske, tijekom 2011.g. poginula su dva vozača motocikla, a 41 vozač mopeda i motocikla zadobio je lake ili teške tjelesne ozlijede.

Da stvar bude gora, u obzir treba uzeti relativno kratko vrijeme tijekom kojeg su motociklisti i mopedisti aktivni, a koje nije duže od sedam mjeseci godišnje. Svake godine naslušamo se crnih vijesti o stradanju mopedista i motociklista, a uvjereni smo da bi takvih nesreća bilo daleko manje da su svi sudionici u prometu mrvicu oprezniji pa i educiraniji kako oni u metalnim ljubimcima, automobilima tako i sami vozači mopeda i motocikala. 

Koristimo ovu priliku kako bi apelirali na sve sudionike u prometu na povećani oprez, te donosimo nekoliko korisnih savjeta za sigurnije sudjelovanje vozača mopeda i motocikla te pješaka u cestovnom prometu.