"Zdrav za 5"- za zdravu vukovarsko-srijemsku županiju

Photo PU_VS/Akcije/zdrav za 5/zdrav za 5.bmp

Na području vukovarsko-srijemske županije počinje provedba projekta "Zdrav za 5"- zajedničkog projekta triju ministarstava, usmjerenog na prevenciju ovisnosti te na podizanje razine svijesti o važnosti zaštite okoliša, biljnog i životinjskog svijeta.

 Foto: ilustracija

Početkom mjeseca veljače, na razini Županije vukovarsko-srijemske započinje provedba projekta „Zdrav za 5“.Sam projekt usmjeren je na prevenciju ovisnosti (alkohol, droge, igre na sreću) te na podizanje razine svijesti o važnosti zaštite okoliša, biljnog i životinjskog svijeta. Navedeni Projekt temelji se na projektu Policijske uprave  primorsko goranske i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pod nazivom „Promocija sigurnosti i javnozdravstvene samosvijesti - SAM“, a koji se na području navedene Županije provodi od 2011.

Posljedice zlouporabe droge i alkohola svoj trag ostavljaju ne samo na društvu i pojedincu, već i u prirodi i okolišu. Stoga, policija ima važnu ulogu zbog svojih dnevnih kontakata s kriminalitetom te treba djelovati kao „senzor“ za pravovremeno uočavanje devijantnih i neprihvatljivih ponašanja te raspolagati važnim saznanjima o generatorima i čimbenicima takvih neprihvatljivih pojava.

Navedene činjenice su rezultirale iniciranjem  pokretanja preventivnog projekta „Zdrav za 5“ triju ministarstava na nacionalnom nivou- Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Dana 30. listopada prošle godine u Ravnateljstvu policije prezentiran je rečeni projekt kojeg će na nacionalnoj razini provoditi MUP RH u suradnji s partnerima.

 Projekt se sastoji od slijedećih komponenti:

 Komponenta 1. Prevencija ovisnosti

 Podkomponenta 1: ovisnost i zlouporaba alkohola (učenici 8. razreda osnovne škole)

Podkomponenta 2: ovisnost i zlouporaba droga (učenici prvog razreda srednje škole)

Podkomponenta 3: ovisnosti o igrama na sreću (učenici drugog razreda srednje škole)

Komponenta 2. Zaštita okoliša i prirode- izvannastavne aktivnosti na temu  „Čist okoliš, zdrava budućnost“ namijenjena učenicima 8. razreda te 1. i 2. razred srednje škole.

Na području naše Županije program prevencije ovisnosti te podizanja razine javnozdravstvene svijesti kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, provodit će policijski službenici za prevenciju, liječnici županijskih zavoda za javno zdravstvo uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva okoliša i prirode na županijskim razinama, organizacija civilnog društva, medija i drugih subjekata društvene zajednice.

Uzimajući u obzir da se navedeni projekt počinje provoditi u drugom dijelu školske godine, te da će zbog realizacije projekta biti potrebno uskladiti veći broj aktivnosti, županijski koordinatori projekta odredili su početno provesti projekt u tri osnovne i tri srednje škole na nivou Županije vukovarsko-srijemske i to u : OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci, Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima, OŠ Ivana Kozarca Županja, Gimnaziji Županja, OŠ Antuna Bauera Vukovar i Ekonomskoj školi Vukovar.

Nastavak projektnih aktivnosti  očekuje se i tijekom školske godine 2013/2014. u sklopu kojih se nadamo i širenju projekta na veći broj osnovnih i srednjih škola s područja naše Županije.