Vukovar-mjesto posebnog pijeteta

Photo PU_VS/Akcije/Vukovar 2013/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine Republika Hrvatska danas obilježava pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“. Kako bi se poklonilo žrtvi i s pijetetom odala počast, u herojski grad danas je stiglo na tisuće ljudi, na čelu s predsjednicima države, Sabora i Vlade RH, Ivom Josipovićem, Josipom Lekom i Zoranom Milanovićem.

Obilježavanje Dana sjećanja započelo je ispred Opće županijske bolnice Vukovar, gdje je održan prigodni program. Minutom šutnje odana je počast svim poginulim i nestalim braniteljima i civilima, kao i svim nevinim žrtvama Domovinskog rata. Program je svečano uveličala klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj izvodeći prigodne pjesme, dok je poznati Vukovarac, kazališni, televizijski i filmski glumac Darko Milas izveo nekoliko recitala posvećenih simbolu Domovinskog rata – gradu Vukovaru.

Tradicionalna kolona sjećanja predvođena trima predsjednicima, najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske, hrvatskih županija i Grada Vukovara krenula je od Opće bolnice istim putem kojim su prije 22 godine Vukovarci hrvatske nacionalnosti protjerani iz svog grada, kako bi podno Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Na put prema Memorijalnom groblju krenula je i druga, neslužbena kolona, formirana izvan kruga vukovarske bolnice, predvođena Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara, koja je blokirala prolaz službenoj koloni sjećanja.

Trojica predsjednika i državni vrh uputili su se prema Ovčari, mjestu masovne grobnice na kojem su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi i JNA u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine, tijekom srpske okupacije Vukovara počinili najveći pojedinačni pokolj tijekom Domovinskog rata, ubivši nekoliko stotina civila i vojnika. S članovima Diplomatskog zbora, i predstavnicima državnih institucija, predsjednici su položili zajednički vijenac i zapalili svijeće podno Spomen obilježja na masovnoj grobnici.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine završilo je svetom misom za sve pokojne i nestale, na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.