U domu 64-godišnjaka pronađena velika količina eksplozivnih tvari

Photo PU_VS/Eksploziv/tiskovna-pretraga drenovci/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Pretpostavke o velikom broju oružja, streljiva i eksplozivnih tvari koje građani i danas na nezakonit način drže u svojim domovima, i ovog puta su se pokazale točnim.

Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare Policijske uprave vukovarsko-srijemske, održanoj u Maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima,  novinarima i javnosti prezentirana je do danas najveća količina eksplozivnih tvari, pronađenih u pretrazi jednog doma i pomoćnih prostorija. Impozantan arsenal naoružanja 64-godišnjaka iz Drenovaca, kao samo postupanje policijskih službenika njegovom otkrivanju, predstavili su voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Mario Karamatić,  načelnik Policijske postaje Vrbanja, Josip Župarić, i voditelj Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Mario Lozančić. O samim karakteristikama privremeno oduzetog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, novinarima je, pak, govorio policijski službenik protueksplozijske zaštite, Franjo Božić.

Voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske Mario Karamatić, otvorio je konferenciju izloživši način na koji se došlo do otkrića o posjedovanju ove velike količine eksplozivnih sredstava. „Dana 16. svibnja 2013. godine policijski službenici PP Vrbanja temeljem prethodno prikupljenih operativnih saznanja započeli su kriminalističko istraživanje nad državljaninom RH (1949) zbog postojanja osnovane sumnje da bi isti u svojim obiteljskim kućama mogao neovlašteno posjedovati veće količine vatrenog oružja, streljiva i eksplozivne tvari. Temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Vukovaru izvršene su pretrage obiteljskih kuća, točnije dvije kuće i nekoliko pomoćnih prostorija.“- započeo je Karamatić. U pretrazi koju su proveli policijski službenici Policijske postaje Vrbanja, pronađeno je:

  • 12 578 komada streljiva raznog kalibra
  • 2 tromblonske mine
  • 5 pješačkih automatskim mina
  • 18 ručnih obrambenih bombi
  • 2 improvizirane ručne bombe
  • 900 grama vojnog eksploziva
  • 1 revolver
  • 2 pištolja
  • 1 automatska puška
  • 2 ručno izrađena prigušivača

Pronađeno oružje, streljivo i eksplozivne tvari su oduzeti. Veći dio pronađenog je vojnog je porijekla i datira iz Domovinskog rata.“-nastavio je Karamatić. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ iz čl. 331. st. 2. KZ RH-e, dana 17. 05. 2013. godine predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

Potom je izlaganje nastavio voditelj Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Mario Lozančić. Upozorio je na izmjene koje su nastupile primjenom novog Kaznenog zakona, a tiču se posjedovanja eksplozivnih sredstava na nezakonit način. „Od 1.1.2013. godine odnosno od stupanja na snagu novog Kaznenog zakona  neovlašteno posjedovanje pištolja i streljiva, kvalificirano je kao kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“,  a za isto zakonom je propisana kazna  zatvora do 3 godine. Za posjedovanje veće količine oružja, streljiva i eksplozivnih tvari propisana je kazna zatvora do 5 godina.“-rekao je Lozančić.

Do primjene novog Kaznenog zakona  za neovlašteno posjedovanje oružja i streljiva građani su bili prijavljivani po odredbama Zakona o oružju, te su propisane kaznene sankcije do 100 000 kuna i kazna zatvora do 60 dana. 

Lozančić se osvrnuo i na pojavu učestalog  pronalaska oružja i minsko-eksplozivnih tvari prilikom pretraga domova i ostalih prostorija na području Polcijske uprave vukovarsko-srijemske. Istaknuo je kako „ovaj pronalazak samo potvrđuje činjenicu da još uvijek ima velik broj osoba koje neovlašteno posjeduju oružje zaostalo iz Domovinskog rata, a koje drže u svojim obiteljskim kućama, tavanima i drugim prostorima.“

Tijekom 2012. godine evidentirana su 34 kaznena djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“, dok je u samo prva četiri mjeseca 2013. godine već evidentirano 16 takovih kaznenih djela.

Načelnik Policijske postaje Vrbanja, Josip Župarić, napomenuo je kako je osumnjičeni 64-godišnjak, oružje i ostale eksplozivne tvari držao u tavanskom prostoru kuće, ali i u kuhinji, smočnici i ostalim prostorijama, nezaključane, te su svakodnevno bile izložene i dostupne ostalim ukućanima. Župarić je izvijestio novinare i o statističkim pokazateljima koji svjedoče o kvalitetnom radu svih linija rada Uprave, obzirom na veliki broj intervencija na koje izlaze policijski službenici protueksplozijske zaštite. „Primjerice, u 2012. godini, temeljem dojava građana, bilo je ukupno 267 izlazaka policijskih službenika za protueksplozijsku zaštitu, a pronađeno je ukupno 314 komada eksplozivnih sredstava i 5 870 komada streljiva. U prva četiri mjeseca ove godine, bilo je već 83 dojave, a pronađeno je 703 eksplozivna sredstva i 16 146 komada streljiva“-završio je Župarić.

Na konferenciji je istaknuto kako se protiv osoba koje predaju oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci ukoliko oružje predaju prije poduzimanja izvidnih radnji policije sukladno Zakonu o prekršajima i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih istražnih radnji sukladno Zakonu o kaznenom postupku, odnosno do početka primjene policijskih ovlasti utvrđenih Zakonom o policiji.

I ovom prilikom želimo podsjetiti građane da akcija „Manje oružja-manje tragedija“ i dalje traje. Pozivamo sve građane ukoliko žele predati oružje i eksplozivna sredstva da to mogu učiniti bez ikakvih pratećih zakonskih sankcija. Potrebno je samo obratiti se u najbližu policijsku postaju, ili samu Policijsku upravu, ili na broj telefona 192. Građanima se prvenstveno jamči anonimnost, te će na njihovu kućnu adresu doći stručno osposobljeni policijski službenici, u civilnoj odjeći, u vozilu bez policijskih oznaka, te preuzeti oružje i eksplozivne tvari. Također se mole građani, da oružje i eksplozivne tvari ne donose sami, kako bi se izbjeglo moguće stradavanje i tragični ishodi.

Protiv osoba koje predaju takvo oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci ukoliko oružje predaju prije poduzimanja izvidnih radnji policije sukladno Zakonu o prekršajima i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih istražnih radnji sukladno Zakonu o kaznenom postupku, odnosno do početka primjene policijskih ovlasti utvrđenih Zakonom o policiji.