U Vinkovcima predstavljen projekt policije i lokalne zajednice „Biciklirajmo zajedno – zdravo i sigurno“

Photo PU_VS/Akcije/Vinkovci - bicikli/BiciklirajmoZajednoPlakat-naslovna.jpg

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U subotu 19. srpnja 2014. u prijepodnevnim satima u Vinkovcima na Trgu bana Josipa Šokčevića (pješačka zona) a u sklopu obilježavanja Dana grada Vinkovaca, javnosti je predstavljen zajednički projekt Vijeća za prevenciju grada Vinkovaca i Policijske postaje Vinkovci „Biciklirajmo zajedno – zdravo i sigurno“. Tom prilikom od strane Gradonačelnika Grada Vinkovaca, Mladena Karlića upriličena je i svečana predaja četiri bicikla načelniku Policijske postaje Vinkovci, koje će policijski službenici koristiti u obavljanju svakodnevnih zadaća, a javnosti je predstavljena i preventivna akcija „Registracija bicikla“ s ciljem prevencije krađe bicikla.

Sam Projekt „Biciklirajmo zajedno – zdravo i sigurno“, prisutnim građanima predstavio je načelnik Policijske postaje Vinkovci, Mladen Žiroš, koji je istaknuo kako se radi o projektu Vijeća za prevenciju grada Vinkovaca, pokrenutog na inicijativu policijskog službenika koordinatora za rad kontakt policije Policijske postaje Vinkovci, a u okviru Projekta "Reforma operativno - preventivnog rada policije u odori". U sklopu navedenog Projekta iz sredstava Grada Vinkovaca nabavljena su četiri bicikla za potrebe ustrojavanja prve policijsko biciklističke ophodnje, a sam Projekt dokaz je nastavka uspješne suradnje između Grada i Policijske postaje Vinkovci na projektima prevencije, što će zasigurno imati dodatni preventivni učinak s ciljem sprečavanja prekršaja i kaznenih djela, a ujedno ojačati povjerenje i subjektivni osjećaj sigurnosti kod građana Vinkovaca.

Na kraju svog obraćanja načelnik je građanima predstavio policijske službenike kontakt policije Policijske postaje Vinkovci koji će policijske poslove obavljati na biciklima. Bicikle će koristiti za obavljanje redovnih ophodnji, kontrole i regulacije prometa, a najveća prednost biciklističkih ophodnji je u njihovoj pokretljivosti i mogućnosti da mogu patrolirati i intervenirati na mjestima na kojima se vozilima ne može prići. Osim toga, biciklističke ophodnje doprinijet će većoj prisutnosti policijskih službenika na terenu i omogućiti neposredniji kontakt s građanima.

Gradonačelnik Vinkovaca prilikom svog obraćanja građanima naglasio je svoje zadovoljstvo što je Grad Vinkovci, prvi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji dobiva policijske biciklističke ophodnje te je istaknuo da je Grad podržao prijedlog policije za nabavu bicikla i inicijativu za formiranjem biciklističkih ophodnji kao vrlo učinkovitu i efikasnu metodu obavljanja policijskih poslova te naglasio kako Grad Vinkovci kao nositelj titule „Vinkovci zdravi grad“ podržava sve projekte kojima se promovira biciklizam, zdrav način života i očuvanje okoliša.

Pored predstavljanja policijskih biciklističkih ophodnji, građanima je predstavljena i preventivna akcija besplatne „registracije bicikala“, a na koju akciju se odazvao već prvi dan veliki broj građana, pa je tako tijekom subotnjeg prijepodneva evidentirano ukupno 140 bicikala. Prvu evidencijsku naljepnicu svečano je zalijepio Gradonačelnik Vinkovaca na bicikl vinkovačkog paraolimpijca Maria Alilovića.

Da bi registrirali svoj bicikl potrebno je ispuniti obrazac „Evidencijski list bicikla“ koji sadrži  podatke o vlasniku i biciklu, a isti je moguće popuniti svake srijede i subote od 9 do 13 sati u Vinkovcima na Trgu bana Josipa Šokčevića, sve do 15. rujna 2014.g. Ostalim danima bicikl možete evidentirati u Policijskoj postaji Vinkovci. Uz popunjeni obrazac, kao vlasnik bicikla dobit ćete naljepnicu koju je potrebno nalijepiti na lako uočljivo mjesto na biciklu. Tako vaš bicikl postaje manje interesantan mogućem počinitelju krađe jer policija ima sve podatke tog bicikla. Ukoliko se pronađe bicikl nepoznatog vlasnika policija će vam ga vratiti jer će znati kome pripada. Više informacija o samoj akciji građani mogu dobiti i kod svog kontakt policajca.

Registracija bicikla je besplatna!

U sklopu programa obilježavanja početka provedbe projekta „Biciklirajmo zajedno – zdravo i sigurno“ u suradnji s vinkovačkim biciklističkim klubom odvožena je potom ruta kroz grad Vinkovce pod motom „policija i građani voze zajedno“.