Najava akcije "Manje oružja-manje tragedija"

Photo PU_VS/Akcije/Manje oruzja-manje tragedija/Najavni letak_300x200.jpg

 Foto: PU vukovarsko-srijemska

Poštovani građani,

 Svakodnevno smo svjedoci pronalaska ubojitih sredstava, te činjenice da određeni broj građana još uvijek ilegalno posjeduje oružje, kao i brojnih tragedija koje ono uzrokuje. Neprestana težnja za smanjenjem posjedovanja nelegalnog oružja zajednička je zadaća svih institucija, a osobito Ministarstva unutarnjih poslova. Da bi se izbjegle nesreće pri rukovanju oružjem i eksplozivom, najčešće mladih, neiskusnih i nestručnih osoba, osobito je važno preventivno reagirati. Upravo iz tih razloga PU vukovarsko-srijemska, od petka 21. listopada, na području cijele Županije Vukovarsko-srijemske, započinje intenziviranje akcije pod nazivom „Manje oružja – manje tragedija“, koja će trajati sve do 16. prosinca 2011. godine.

Akciju „Manje oružja – manje tragedija“, Ministarstvo unutarnjih poslova organizira u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, a kampanja se financira od strane Europske unije kroz regionalni projekt „SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe“.

Akcija ima za cilj stvaranje pretpostavki za sigurniju budućnost u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru, kao i težnja za uspostavljanjem snažnije veze između javnosti i policije.

Tijekom akcije „Manje oružja-manje tragedija“ (počevši od stupanja na snagu novog Zakona o oružju od 01.09.2007. godine) traje dragovoljna predaja vatrenog oružja, što znači da je novim Zakonom o oružju predviđena vremenski neograničena dobrovoljna predaja zabranjenog i dozvoljenog oružja. Oružje se može predati uvijek, i protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje neće se pokretati niti prekršajni, niti kazneni postupak, ukoliko ga prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti. 

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje:automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr.

Kako bi s intenziviranjem akcije na području Županije vukovarsko-srijemske upoznali što veći broj građana, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske organiziraju dana 21. listopada 2011.g. u pješačkoj zoni grada Vinkovaca, javnu prezentaciju akcije „Manje oružja – manje tragedija“ koja će se provesti u vremenu od 14,00 do 17,00 sati. U tu svrhu u pješačkoj zoni grada Vinkovaca, postavit će se četiri promotivna štanda s promidžbenim materijalima, na kojima će tom prilikom izlagati policijski službenici, predstavnici HCR-a Sisak te predstavnici Gradskog društva crvenog križa Vinkovci. Za sudjelovanje na javnoj promociji dana 21. listopada angažirane su i poznate osobe iz javnog života, pa su tako akciju odlučili podržati svojim sudjelovanjem u javnoj prezentaciji, tamburaški sastav TS Đeram, udruga „Mažoretkinja grada Vinkovaca“ kao i nogometaši HNK Cibalia.

Značajan doprinos provođenju akcije, dao je vinkovački nogometni klub HNK Cibalia, zahvaljujući kojem se  javna prezentacija akcije nastavlja dana 22. listopada 2011.g. prilikom odigravanja nogometne utakmice između HNK Cibalia Vinkovci i NK Zadar, kojom prilikom će se svim građanima, prilikom kupnje karata na blagajnama nogometnog kluba dijeliti promotivni materijali s osnovnim informacijama o akciji „Manje oružja – manje tragedija“.

Cilj ukupne aktivnosti je da se animira i informira što veći broj građana, koji posjeduju ili znaju za nedozvoljeno oružje, da isto prijave policiji na telefonski broj 192 radi predaje ili onesposobljavanja. Upravo iz navedenog razloga, pozivamo sve građane da dana 21. listopada u vremenu od 14 do 17 sati  posjete naš info-pult u Vinkovcima, gdje će ih policijski službenici moći informirati s akcijom kao i o sigurnom načinu predaje oružja i eksplozivnih naprava.

Također, podsjećamo da se građani mogu o dobrovoljnoj predaji i legalizaciji oružja dodatno informirati putem besplatne telefonske linije, na broj 0800 88 92.

Poznato je da ova akcija, traje već nekoliko godina, a o njezinoj uspješnosti, govori i podatak da je u posljednjih nekoliko godina  od kako se provodi akcija, na području PU vukovarsko-srijemske, dragovoljno predan veliki broj raznog automatskog, poluautomatskog, rasprskavajućeg, dugog i kratkog oružja, streljiva te eksploziva, što dovoljno govori o velikoj volji građana u vračanju zaostalog nelegalnog oružja.

Od 01. rujna 2007. do kraja mjeseca rujna 2011. godine građani su dragovoljno predali sljedeće količine oružja:

 

  MUP RH PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKA
eksploziv          

2.124,685 kg

270,10 kg

vatreno oružje

6.046 kom

246 kom

minsko-eksplozivna sredstva

56.430 kom

1.175 kom

streljivo

2,121.277 kom

55.142 kom

 

Istodobno, ima i onih koji bez razloga imaju strah od vračanja takovog oružja policijskim službenicima, pa je u nekoliko slučaja primijećeno da se od strane neodgovornih građana nekontrolirano odbacuje nelegalno vatreno oružje, minsko - eksplozivna sredstva i streljivo uz prometnice i na smetlištima. Nekontrolirano odbačeno oružje, a naročito eksplozivna sredstva, predstavljaju veliku opasnost za ljude, koji u slučaju nailaska na ista, mogu nehotičnim ili namjernim dodirom, zadobiti teške ozljede ili smrtno stradati.

Apel građanima

Pozivaju se gađani koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo zaostalo od vremena Domovinskog rata, a boje ga se vratiti - da se s punim povjerenjem obrate najbližoj policijskoj upravi/policijskoj postaji, ili na broj 192, nakon čega će policijski službenici u civilu (sa civilnim službenim vozilom) doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Građani koji  dragovoljno predaju nelegalno oružje, neće snositi nikakve sankcije.

Također je važno naglasiti da građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192.

Ilegalno oružje ne čini ljude sigurnima, ono ugrožava život i vlasnika i osoba koje sa njim žive. Pozivamo sve građane da pruže podršku ovoj Akciji kako bismo osigurali da tragedije iz prošlosti ne postanu tragedije iz budućnosti.

Također zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje.

  

PU vukovarsko-srijemska