Od nedjelje više nisu obvezna dnevna svjetla

Photo PU_VS///promet.jpg

Za ljetnog računanja vremena koje nastupa u nedjelju, 31. ožujka, dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima više ne moraju biti upaljena.

Foto: ilustracija

U noći s 30. na 31. ožujka (sa subote na nedjelju) prelazi se na ljetno računanje vremena, a time prestaje važenje odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja nalaže da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Dakle, s početkom računanja ljetnog vremena, od nedjelje 31. ožujka, dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima više ne moraju biti upaljena. Ta odredba ne vrijedi, naravno, u uvjetima slabije vidljivosti, kao i u tunelima, a od nje su izuzeti mopedi i motocikli, koji i dalje moraju imati upaljena svjetla 24 sata tijekom cijele godine.

Savjetujemo vozače, koji planiraju putovati izvan Republike Hrvatske da se prethodno upoznaju s pravilima koja su na snazi u drugim zemljama, jer primjerice u nama susjednoj zemlji Sloveniji na snazi je još uvijek obavezno korištenje upaljenih svjetala na automobilu 24 sata na dan tijekom cijele kalendarske godine.

Koristimo ovu priliku kako bi apelirali na sve sudionike u prometu na povećani oprez, a posebice apeliramo na vozače motornih vozila - poštujte prometne propise i znakove te budite odgovoran vozač.