Vinkovci: Suradnjom policije i HŽ-a do povećane sigurnosti

Photo PU_VS/Objekti/Željeznička pruga2.JPG

Predstavnici PU vukovarsko-srijemske, 9. kolovoza 2012. godine sastali su se u Vinkovcima s predstavnicima Regionalne jedinice HŽ putničkog prijevoza Vinkovci s ciljem osmišljavanja, planiranja i poduzimanja preventivnih mjera i aktivnosti koje će doprinijeti sprječavanju kaznenih djela na štetu imovine HŽ-a. 

 Foto: ilustracija

Predstavnici PU vukovarsko-srijemske sastali su se, 9. kolovoza 2012. godine u Vinkovcima s predstavnicima Regionalne jedinice HŽ putničkog prijevoza Vinkovci, Regionalne jedinice regulacije i organizacije prijevoza Istok, Regionalne jedinice održavanja Istok, Nadzornog središta Vinkovci, Sektora SS i TK Vinkovci, Poslovnice HŽ Cargo Vinkovci i RVR Vinkovci. Na radnom sastanku raspravljano je na temu osmišljavanja, planiranja i poduzimanja preventivnih mjera i aktivnosti koje će doprinijeti sprječavanju kaznenih djela na štetu imovine HŽ-a. 

U posljednje vrijeme na području PU vukovarsko-srijemske  bilježi se porast broja kaznenih djela  krađa, gdje je trend otuđenje metalnih proizvoda od bakra, aluminija, olova, mesinga i slično s poslovnih objekata, obiteljskih kuća, groblja i javnih površina. Posao sa sirovinama postao je vrlo unosan,mogli bi smo reći da je recesija, odnosno neimaština u zadnje vrijeme jedan od uzroka brojnih krađa raznih vrsta metala, odnosno sekundarnih sirovinapa zato ne čudi što lopovi sve češće idu u lov na sve sirovine koje im dođu pod ruku. Otuđuju se dijelovi kovanih ograda, oluci, žice, ukrasne vaze i kipići, kanalski poklopci, slivne rešetke, prometni znaci i sl., a za njihov transport koriste se razna prijevozna sredstva (kombi, osobni automobil i sl.).  Otuđeni predmeti prodaju se otkupljivačima sekundarnih sirovina kao i drugim zainteresiranim kupcima. Osim materijalne štete po privatne vlasnike ili državu, kradljivci sekundarnih sirovina u svojim pohodima u pojedinim slučajevima direktno ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost svojih sugrađana. 

Jedan od posebno opasnih pojavnih oblika, krađe su sekundarnih sirovina počinjenih na štetu imovine HŽ-a. Oni koji otuđe bilo koji dio željezničke imovine, ugrožavaju sigurnost odvijanja željezničkog prometa. Činjenica je da kada se na tržištu poveća cijena aluminija, bakra ili željeza, krađe dijelova elektrokontaktne mreže i telefonskih kablova postaju učestalije a zbog čega Hrvatske željeznice trpe i značajne materijalne gubitke. 

Prošle godine na području Županije vukovarsko-srijemske evidentirano je trinaest kaznenih djela počinjenih na štetu imovine HŽ-a i to: četiri kaznena djela teška krađa, sedam kaznenih djela krađa i dva kaznena djela uništenje i oštećenje tuđe stvari. 

Ove godine, tijekom razdoblja siječanj - lipanj evidentirano je petnaest kaznenih djela počinjenih na štetu imovine HŽ-a i to: jedno kazneno djelo teška krađa, dvanaest kaznenih djela krađe, jedno kazneno djelo uništenje i oštećenje tuđe stvari te jedno kazneno djelo uništenje i oštećenje znakova za opasnost. 

Prijave o nastalim krađama dolaze od službenoga željezničkog osoblja i policijskih službenika. Krađe mjerodavni prijavljuju policijskim postajama ovisno o području na kojemu se dogodi krađa. Isto tako policijskim postajama podneseni su odštetni  zahtjevi koje se potom  prosljeđuju općinskim državnim odvjetništvima kako bi se pokrenuo kazneni postupak protiv poznatih i nepoznatih počinitelja kaznenih dijela. Ukupna procijenjena vrijednost (šteta) nastala krađama tijekom 2011. godine iznosi  nekoliko stotina tisuća kuna. 

Osim što nastaju značajne materijalne štete, krađe dijelova elektrokontaktne mreže, posebno su opasne jer kada je riječ o kabelima sa visokim naponom, tijelo i život su na kocki, kako samih lopova tako i drugih građana. 

Kao primjer navodimo događaj od 10. lipnja ove godine kada je na približno 13 kilometru željezničke pruge Vinkovci-Vukovar, u počinjenju kaznenog dijela zatečen 33-godišnjak iz Borova, za kojeg je obavljenim očevidom od strane policijskih službenika utvrđeno da je demontirao dva bakrena elektro vodiča s odlaznog prijemnika detektora polaska vlaka a potom uz kutiju uključenog detektora pružnog prijelaza zapalio vatru kako bi uklonio PVC izolaciju s bakrenih vodiča nakon čega je došlo do spuštanja branika na pružnom prijelazu Borovo naselje. Materijalna šteta procijenjena je na nekoliko stotina tisuća kuna.

U cilju prevencije i sprječavanja vršenja takvih i sličnih kaznenih djela na području PU vukovarsko-srijemske policija se bori pojačanim mjerama nadzora, kontaktiranjem sa otkupljivačima sekundarnih sirovina te kontinuiranom suradnjom i održavanjem radnih sastanka s predstavnicima mjerodavnih institucija.