Obilježavanje Dana policije i blagdana svetog Mihaela

Photo PU_VS/Akcije/dan policije 2013/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Po uvriježenom pravilu da se svečana proslava Dana policije i njezinog zaštitnika, svetog Mihaela, održi u jednom od gradova na području Vukovarsko-srijemske županije, domaćin ovogodišnjeg svečanog obilježavanja Dana policije, upriličenog u srijedu, 25. rujna, bio je Grad Ilok.

Svečani protokol, ovoga policijskog praznika, započeo je prigodnim programom u Županijskoj velikoj vijećnici, u Vinkovcima, u 8,00 sati, na kojem je načelnik PU vukovarsko-srijemske, Miroslav Puž, uručio pohvalnice ukupno 45 kolega, za postignute iznadprosječne rezultate rada odnosno iskazane visoke profesionalnosti kojom se osobito pridonosi općem stanju sigurnosti te rješenja o iznimnom promaknuću u viša policijska zvanja četvorici kolega.

Među pohvaljenima našli su se gotovo sve linije rada, i ono što posebno veseli, djelatnici koji, možemo reći, svojim radom pružaju logistiku kako bi služba policijskog posla mogla uredno funkcionirati, a to su domari, dostavljači, upravni referenti. Nije zahvalno niti kolegijalno izdvajati pojedince, no, svojom iskrenim radovanjem i širokim zaraznim osmjehom, sve prisutne u Velikoj županijskoj vijećnici, dirnuli su  Stjepan i Davor Suhanjski. Otac i sin, obojica pohvaljeni zbog postignutih iznad prosječnih rezultata rada. Stjepanu Suhanjskom, inače dostavljaču u Policijskoj postaji Otok, ovo nije prva pohvalnica za marljivost i predanost poslu. 2009. godine također je pohvaljen za svoj rad, kada se kao dostavljač u Upravi, uz svoj redoviti posao, dragovoljno prihvatio preslagivanja arhive, zbog čega je svakodnevno, u trajanju od nekoliko mjeseci, a najvećim dijelom zime, provodio nekoliko sati dnevno u podrumskim prostorijama. Te je godine, naš, kako ga od milja zovemo, Stevo, „zaradio“ tešku prehladu nekoliko puta, a o kožnim osipima zbog neadekvatno zbrinutih očevidnika iz postaja koje su se nalazile na privremeno okupiranom teritoriju, da i ne govorimo. Ove je godine, naš uvijek nasmijani Stevo, pohvaljen zbog svoje rijetko viđene predanosti poslu. Iako je njegov primarni posao dostavljača u PP Otok, uz svoj posao Stevo radi doslovno sve što uoči da bi trebalo uraditi: pokositi travu ispred zgrade postaje, zamijeniti žarulju u kojem od ureda, poslati vozilo na popravak, popisati novu narudžbu za uredski materijal, upozoriti na ekonomičniju potrošnju struje i grijanja…Kao i u Policijskoj upravi u Vinkovcima, Stevo je u PP Otok presložio čitavu arhivu, posložio građu po određenim kategorijama po abecednom redu.

Ne kaže se uzalud kakav otac-takav sin. Davora Suhanjski, Stevinog sina jedinca, inače policijskog službenika za graničnu kontrolu Policijske postaje Bajakovo, njegovi neposredni rukovoditelji ove su godine izdvojili od ostalih kolega u graničnoj policiji zbog kontinuiranog dobrog rada. Ovaj samozatajni 33-godišnjak, na upit jednog od pohvaljenih kolega na svečanoj dodjeli pohvalnica zbog čega si ti Davore, pohvaljen?, rekao je samo-„pa valjda su zadovoljni mojim radom“. Prava je istina sljedeće: Davor je marljiv i savjestan granični policajac koji zavidnom vještinom barata morem pravilnika i zakona koji se primjenjuju pri graničnoj kontroli, i nerijetko svojim stručnim znanjem pomogne radnim kolegama.

Po završetku svečanog uručenja pohvalnica i iznimnih unapređenja u viša policijska zvanja, načelnik PU je u pratnji visokih vojnih dužnosnika i predstavnika Udruge specijalne jedinice policije te svojih neposrednih suradnika i djelatnika Policijske uprave, položio vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen ploče svim poginulim i nestalim djelatnicima ispred zgrade PU vukovarsko-srijemske. Potom su se svi uputili u Ilok, grad domaćin ovogodišnje proslave Dana policije, gdje je na mjesnom groblju također u spomen na sve pokojne djelatnike naše uprave položen vijenac i upaljena svijeća. Misno slavlje služeno je u crkvi sv. Ivana Kapistrana, u spomen na preminula četiri policijska službenika Policijske postaje Ilok-Antoniju Hržić-Radanović, Ivana Božić, Marinu Jovin i Matu Pole te za sve poginule, nestale i umrle policijske službenike i namještenike naše Policijske uprave.

Na igralištu osnovne škole Julija Benešića u Iloku, upriličena je i pokazna vježba Interventne jedinice policije kao i policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu i službenog psa. O oduševljenju okupljene djece ne treba ni govoriti. Program u trajanju od gotovo dva sata, a obuhvaćao je razgledanje opreme koji policijski službenici svakodnevno koriste u svim linijama rada te pokaznu vježbu, proletio je u trenu. Na radost kolega koji su sudjelovali u programu, djeca su ih nagradila dugim pljeskom uz povike: Hoćemo još, hoćemo još!

Svečana je akademija započela u 13,00 sati u Muzeju Grada Iloka. Načelnik PU Miroslav Puž čestitao je svim djelatnicima Dan policije te se zahvalio predstavnicima institucija s kojima policija svakodnevno surađuje na kvalitetnoj suradnji. Također je uručio i prigodne zahvalnice i stakleni memorandum policije gradonačelniku Grada Iloka, Zvonimiru Dragun, kao zahvalu za pomoć u organiziranju ovogodišnje proslave Dana policije, te dr. med. Anti Blažanoviću, za nemjerljiv doprinos u razvijanju partnerstva u otkrivanju počinitelja teških kaznenih djela i povećanja sigurnosti na području PU. Doktor Blažanović je svojom medicinskom stručnošću, kako na samom mjestu događaja, tako i kasnije, tijekom kriminalističkog istraživanja, tumačeći tragove tj. „nijeme svjedoke“, ukazivao na okolnosti i smjernice koje su dovele do pronalaska počinitelja.

Po završetku službenog dijela protokola, onaj, neformalni, svima draži, odvio se u „Iločkim podrumima“.