Proglaseno stanje neposredne prijetnje od poplava

Photo PU_VS/poplave-vukovar/tri vrske/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Na današnjoj trećoj županijskoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje, Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, uz već proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava, donio je i odluku o proglašavanju stanja neposredne prijetnje.

„Apsolutne sigurnosti kod poplava nema, ali zato su sve službe koje su uključene u obranu od poplava u visokom stupnju pripravnosti“- kazao je Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, koji je pozdravio ovu županovu odluku, kako bi se javnosti i žiteljima grada Vukovara i okolnim mjesta smještenih tih u rijeku Dunav naglasila ozbiljnost situacije.

Vrh vodnog vala, najavljenog za vikend, ipak dolazi nešto ranije- točnije, već je ušao na područje Republike Hrvatske, dok se na vukovarskom području očekuje najkasnije u subotu, a po dosadašnjim prognozama Hrvatskih voda, trebao bi biti u razini vodnog vala iz 2006. godine, kada je iznosio 719 centimetara. No, vukovarsko područje spremno je za prihvat vala i za pola metra veće visine-zaključeno je na sjednici Stožera, kroz analizu poduzetih mjera predstavnika svih službi uključenih u Stožer.

Zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske Mato Kirchbauer, istaknuo je kako je policija pojačala ophodnje uz izgrađene nasipe, kako bi se nasipi osigurali i od namjernih oštećenja, ali i da bi se žurnom dojavom mogla sanirati eventualna popuštanja nasipa.

Na sjednici Stožera demantirane su i glasine o neispravnosti vode za piće. Vukovarski Vodovod je pojačao kontrolu vode, no, ukoliko analiza vode u bilo kojem trenutku pokaže bilo kakve nečistoće, javnost će putem medija biti žurno obaviještena.