Gunja: Nacionalni preventivni projekt "Živim život bez nasilja"

Photo PU_VS/Akcije/ZZBN Gunja/naslovna.JPG

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U Osnovnoj školi „Antun i Stjepan Radić“ u Gunji, jučer, 8. lipnja, provedene su aktivnosti Nacionalnog preventivnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta „Živim život bez nasilja“. Višesatni interaktivni edukativno-preventivni program na temu nenasilja, koji je imao međunarodni karakter, obzirom da su sudjelovali i osnovnoškolci iz susjedne Bosne i Hercegovine, organizirala je Policijska uprava vukovarsko-srijemska i Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“iz Gunje, uz potporu Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, županije Vukovarsko-srijemske te lokalne samouprave.

Specifičnost ovog događaja je u policijskoj međugraničnoj suradnji. Naime, po prvi puta u nacionalnom projektu Ministarstva unutarnjih poslova sudjeluje policija Bosne i Hercegovine, kroz potporu projektu, razmjenom informacija o trendovima i evidencijama oblika nasilja među mladima, ali i usvajanjem ideja o modelima prevencije nepoželjnih ponašanja mladih, posebice kroz edukaciju u školama. Policija Brčko-distrikta i općine Vidovice ujedno se pobrinula za prijevoz učenika s njihovog područja.

Bogatim programom, kroz interaktivne radionice, parlaonice, kazališnu predstavu i glazbeno-scenske nastupe, jasno je odaslana poruka kako nasilju u bilo kojem obliku nema mjesta među malim stanovnicima županjske i bosanske Posavine.

U sportskoj dvorani gunjanske osnovne škole interaktivnu radionicu na temu nenasilja i tolerancije, za učenike od 5. do 8. razreda proveli su voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničku djelatnost Policijske akademije g. Nikša Jelovčić i predstavnik organizacije civilnog društva „Status M“ g. Dejan Seferović. U radionici o negativnim posljedicama tolerancije nasilja za pojedinca i njegovu okolinu sudjelovalo je 117 učenika iz Drenovaca, Soljana, Posavskih Podgajaca, Račinovaca, Vrbanje, Gunje, Vidovica(Bosna i Hercegovina-općina Orašje) i predstavnici  osnovnih škola Brčo-distrikta(Bosna i Hercegovina).

Istovremeno, u učionici škole održana je i interaktivna parlaonica „Živim život bez nasilja“ literarne, dramske i filmske sekcije domaćinske škole, uz sudjelovanje „Studija kreativnih ideja“ iz Gunje. Ovaj dio programa, bolje rečeno konstruktivne rasprave, pratio je 101 učenik 5., 6. i 8. razreda Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje.

Kako bi na najefektniji način usvojeno znanje o oblicima u kojima se nasilje može pojaviti trajno ostao u sjećanju današnjoj razigranoj publici, u sportskoj dvorani je, za sve sudionike događaja, uprizoren konceptualni program pod nazivom „Živim život bez nasilja“. Danas je i uobičajena svakodnevica voditeljice Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandre Veber, koja inače iz sjene nadgleda realizaciju svih aktivnosti na terenu u kojima sudjeluju policijski službenici za prevenciju, bila drugačija jer je od voditeljice policijske službe postala voditeljicom humorističnog programa za mlade, uz poznatog televizijskog i radijskog voditelja/glumca Zlatana Zuhrića-Zuhru. Kroz pomno odabrane i uigrane scene, voditeljski par je prepunoj sportskoj dvorani škole, na šaljiv način skrenuo pozornost na sveprisutnost nasilja.  

Uslijedila je i predstava Udruge Riječi/Prave/Predstave „Nasilje-za nasilje nema opravdanja“, u režiji Zijaha Sokolovića, koja je proglašena najboljim projektom u Europskoj Uniji u ranoj prevenciji kriminaliteta i nasilja u obitelji na kongresu Mreže zamalja EU za prevenciju kriminaliteta (European Crime Prevention Network - EUCPN), održanom 2014. godine u Litvi. U predstavi glumci Ivana Krizmanić i Vedran Komečki analiziraju svakodnevno nasilje, izvodeći ga nizom kratkih scena, uz atraktivnu koreografiju. U glazbenom dijelu programa nastupili su poznati pijanist Matija Dedić i grupa Apokalipso, što samo ukazuje da je podrška javnih osoba, posebice glazbenika, umjetnika, sportaša u svim projektima, pa tako i u ovom projektu koji zagovara život bez nasilja, od presudne važnosti.

Održane su i prijateljske utakmice učenika u nogometu i odbojci, a ono što je uslijedilo nakon sportskog predaha bilo je pravo iznenađenje za sve sudionike događaja. Naime, u evaluacijskom, završnom dijelu programa, koji su organizirali učenici škole-domaćina, nastupili su talentirani učenici. Kroz literarne, glazbene i plesne točke, uz svesrdnu podršku publike koja nije štedjela dlanove, domaćini su sudionike doveli do kraja ovog uistinu neponovljivog edukativno-zabavnog druženja.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska posebno zahvaljuje kolegama iz Bosne i Hercegovine, koji su prepoznali značaj nacionalnog preventivnog programa „Živim život bez nasilja“, što su poduprli provođenje projekta i svojom neposrednošću i srdačnošću osigurali rad na planiranju daljnjih aktivnosti na području međugranične suradnje.